Skip to main content

2BullMeDiTherapy: Η ελληνική startup πίσω από το νέο τεστ αίματος που σώζει ζωές

Το διαγνωστικό τεστ ανίχνευσης εγκεφαλικών και αορτικών ανευρυσμάτων έχει ήδη εξασφαλίσει πατέντα και ετοιμάζεται να βγει μέσα στους 3-4 επόμενους μήνες στην παγκόσμια αγορά. Πρώτοι σταθμοί Ελλάδα, Κύπρος, Ελβετία, Αγγλία.

Δύο αδέλφια από την Κάτω Αχαΐα, με σπουδές σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, βγαίνουν στην παγκόσμια αγορά βιοτεχνολογίας για να παρουσιάσουν ένα προϊόν, που σώζει ζωές: Ένα διαγνωστικό τεστ αίματος, το οποίο ανιχνεύει ανευρύσματα, εγκεφαλικά και αορτικά. Ο λόγος για τους Σταύρο και Γιάννη Τούμπουλη, τους ιδρυτές της 2BullMeDiTherapy, μίας ελληνικής startup, η οποία έχει προσελκύσει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας και διεθνών funds.

Τα ανευρύσματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ όταν σπάσουν προκαλούν σοβαρότατες επιπλοκές ή ακόμη και τον θάνατο, για αυτό και χαρακτηρίζονται συχνά «σιωπηλοί δολοφόνοι». Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κάποιος να τα «προλάβει» με μία απλή εξέταση αίματος.

Σταύρος Τούμπουλης

Η Ναυτεμπορική, η οποία παρουσιάζει το οικοσύστημα των ελληνικών startups σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, μίλησε με τον Σταύρο Τούμπουλη, για το πολυετές και δύσκολο ταξίδι, που απαιτήθηκε για να μπορέσουν τα δύο αδέλφια να μετατρέψουν την ιδέα τους, σε ένα προϊόν, τα οφέλη του οποίου θα μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε.

Το «μικρόβιο» της έρευνας στη φοιτητική ζωή

Μεγάλωσαν στην Κάτω Αχαία, μία πόλη 20 χλμ έξω από την Πάτρα. Ο Σταύρος σπούδασε οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ο αδελφός του Ιατρική στα Ιωάννινα. Το 1997 αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεισε σε μία εργασία την οποία ολοκλήρωσαν έναν χρόνο αργότερα. Το αντικείμενο; Εθισμός στο Ίντερνετ. «Πήραμε το πρώτο βραβείο στο τέταρτο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής και μας άνοιξε η όρεξη για να κάνουμε εργασίες» θυμάται ο κ. Σταύρος Τούμπουλης. Από τότε λοιπόν μπήκε το «μικρόβιο» των εργασιών και της έρευνας.

Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2007, όταν ο Γιάννης συμμετείχε σε fellowship στο Χάρβαρντ, ανακάλυψε σε ιστούς από τμήματα αορτής έναν νέο μοριακό μηχανισμό που μέχρι τότε δεν εντοπιστεί από κανέναν. Αυτός ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αορτικά ανευρύσματα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2011, τα δύο αδέλφια σκέφτηκαν πως καθώς δεν ήταν εύκολο να βρουν τμήματα αορτής, ήταν σημαντικό να εξετάσουν εάν ο μηχανισμός αυτός αντικατοπτρίζεται στο αίμα. «Αφού βρήκαμε ότι ο μηχανισμός όντως αντικατοπτρίζεται στο αίμα, μας ήρθε η ιδέα να κάνουμε το διαγνωστικό τεστ αίματος που ανιχνεύει τα αορτικά ανευρύσματα» εξηγεί ο κ. Τούμπουλης.

Γιάννης Τούμπουλης

Τα πρώτα ηχηρά «όχι»

Αρχικά πίστεψαν ότι είναι πάρα πολύ εύκολο προσεγγίζοντας μία μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία και παρουσιάζοντας την ιδέα τους να βρουν ανταπόκριση. Ο κόσμος της βιοτεχνολογίας και του επιχειρείν όμως δεν λειτουργεί έτσι. «Καμία μεγάλη εταιρεία δεν σπαταλάει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για μία ιδέα, που της στέλνει κάποιος».

Έτσι το 2016  αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, με την ελπίδα ότι έτσι θα μπορέσουν να μιλήσουν με μία  μεγάλη επιχείρηση και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να αναπτύξουν το προϊόν τους. Γεννήθηκε λοιπόν η 2BullMediTherapy. Nαι, σωστά μαντέψατε: το όνομά της είναι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με το επίθετο των δύο αδελφών. Ούτε όμως η ίδρυση της εταιρείας από μόνη της ήταν αρκετή.

Και το κίνητρο που τους έδινε δύναμη

Ρώτησα τον Σταύρο εάν οι απορρίψεις αυτές τους έκαναν κάποια στιγμή να σκεφτούν να παραιτηθούν από την προσπάθεια. Η απάντηση κατηγορηματική και αφοπλιστική: «Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και είχαμε  πολλές αρνήσεις σε όλη την πορεία μέχρι εδώ, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε να σταματήσουμε. Πιστεύαμε πολύ στην ιδέα μας και είχαμε ένα κίνητρο: να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Αυτό ήταν που μας έδινε δύναμη να προχωράμε και να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία. Πιστεύαμε τόσο πολύ ότι εάν βγει ένα διαγνωστικό τεστ που ανιχνεύει τα ανευρύσματα θα βοηθήσει τον κόσμο γιατί μπορεί εύκολα να το θεραπεύσει».

Το μεγάλο μάθημα και η κατοχύρωση της πατέντας

Η προσπάθειά τους έλαβε ώθηση το 2018 όταν έκαναν μία αίτηση για να μπουν στον επιχειρηματικό επιταχυντή του egg των Eurobank – Corallia. «Μας δέχθηκαν και μπορώ να πω ότι μας βοήθησε πολύ, γιατί πήραμε όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να μπορείς να κάνεις μία ιδέα προϊόν» αναφέρει ο Σταύρος. Εκεί κατάλαβαν πως για να φτάσεις στην ολοκλήρωση μίας ιδέας πρέπει να πηγαίνεις βήμα – βήμα. «Όταν πήγαμε εκεί, θεωρούσαμε ότι είμαστε η καλύτερη ιδέα, η καλύτερη εταιρεία, ότι το δικό μας προϊόν θα βγει πρώτο. Τα πράγματα δεν είναι έτσι» σημειώνει. Η εταιρεία που βρισκόταν δίπλα τους στο πρόγραμμα είχε αναπτύξει μία… εξυπνη ομπρέλα θαλάσσης που φορτίζει το κινητό. «Όσο και εάν ακούγεται περίεργο, μάθαμε πάρα πολλά από αυτή την εταιρεία και γενικά από τις συνέργειες που έγιναν μέσα στο egg με τις άλλες εταιρείες. Πρέπει να δεις τι θέλει η αγορά και πώς θα φτιάξεις εσύ το προϊόν σου ώστε να δώσεις αξία σε αυτό» εξηγεί.

Το ίδιο έτος κατέθεσαν αίτηση για διεθνή πατέντα σε συνεργασία με ένα γραφείο που έχει την έδρα του στην Ισπανία. Πλέον η πατέντα τους έχει αναγνωριστεί σε Ευρώπη, Ρωσία, Καναδά και έπονται και άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία,  Μεξικό, Ιαπωνία, Κίνα.

O μεγάλος σταθμός

Το 2019 οι δύο ιδρυτές άρχισαν να μιλούν με διάφορα funds στην Ελλάδα και εξασφάλισαν τη στρατηγική συνεργασία με το Βig Pi. «Αυτός ήταν ο μεγάλος σταθμός στην πορεία μας. Εκεί φτιάξαμε ένα ολοκληρωμενο επιχειρηματικό πλάνο: τι χρήματα χρειάζονται, πώς θα πάρουμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, πώς θα φτιάξουμε ένα δικό μας εργαστήριο για την έρευνα».

Με τη βοήθεια του Big Pi εξασφάλισαν τους οικονομικούς πόρους αλλά και ουσιαστική βοήθεια. Και τότε έπρεπε να οργανώσουν και μία ομάδα. «Δεν είχαμε εμπειρία στο πώς θα πρέπει να κάνουμε πρόσληψη και για αυτό αρχικά είχαμε κάποιες συνεργασίες που δεν πήγαν πολύ καλά» παραδέχεται. Ωστόσο με τον καιρό ήρθε η εμπειρία και χτίστηκε μία μικρή, αλλά δυνατή ομάδα 4 ατόμων, που έχει ολοκληρώσει τις κλινικές μελετές και τις διαδικασίες πιστοποίησης και έχει αναπτύξει ένα προϊόν με αρκετά μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια.

«Το σημαντικό είναι πως στην τελευταία κλινική μελέτη είχαμε δείγματα και από ασθενείς με εγκεφαλικά ανευρύσματα και έχουμε και εκεί πολύ μεγάλη ευαισθησία – αυτό σημαίνει πιο ευρεία χρήση του προϊόντος για ανθρώπους από 18 ετών και επάνω, καλό θα είναι να κάνουν το τεστ γιατί τα εγκεφαλικά ανευρύσματα εμφανίζονται και σε πιο μικρές ηλικίες» εξηγεί ο Σταύρος.

Οι επόμενοι στόχοι

Μέσα στους επόμενους 3 -4 μήνες ολοκληρώνεται κάποιες κλινικές μελέτες για εγκεφαλικά και αορτικά ανευρύσματα και η 2BullMeDiTherapy είμαστε έτοιμοι για να βγούμε στην παγκόσμια αγορά. Σαν στόχο έχουμε αρχικά έχουν να βγουν σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία και στη συνέχεια να συνεχίζουν να επεκτείνονται σε ολοένα και περισσότερες αγορές. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει να «σηκώσουν» χρήματα από μεγάλα funds. Αυτό το διάστημα βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για άντληση χρηματοδότησης. Είναι αυτό κάτι που τους αγχώνει; «Όχι γιατί είναι μία διαδικασία που έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Το μόνο άγχος μας  είναι να βγει γρήγορα το προϊόν στην αγορά, ώστε να προλάβουν συνάνθρωποί μας ένα ανεύρυσμα και να σωθούν ζωές».

Και η συμβουλή τους

Τι θα συμβούλευε λοιπόν κάποιον που θέλει να κάνει το δικό του επιχειρηματικό βήμα; «Πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. Να βάλει τον στόχο αυτό σαν πρώτη προτεραιτότητα, να μην ασχολείται με κάτι άλλο, να αφιερώσει πολύ χρόνο στην ιδέα του αν την πιστεύει». Οι ίδιοι έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο, έχουν διαβάσει πολύ, έχουν συμβουλευτεί πολύ. «Για κάθε βήμα που κάνουμε είναι σαν να κάνουμε ένα μικρό μεταπτυχιακό». Εκεί βρίσκεται το μυστικό, όπως και στη συνεργασία της ομάδας. Τι χρειάζεται μία ομάδα για να πετύχει; «Κοινούς στόχους και αυτό το έχουμε».