Skip to main content

Γήπεδο ΠΑΟ: Σημάδια κινητικότητας για τη Διπλή Ανάπλαση

Eurokinissi/ Αντώνης Νικητόπουλος

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του γηπέδου

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ από το Δήμο Αθηναίων, που είναι σε εξέλιξη, δημιουργεί την προσδοκία της εκκίνησης και των υπολοίπων έργων που συνθέτουν την Διπλή Ανάπλαση, Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη στον Ελαιώνα, προϋπολογισμού περί τα 12 εκατ., τις υποδομές και τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου στην ίδια περιοχή, έργα εκτιμώμενης αξίας περί τα 92 εκατ., την ολοκλήρωση του κτηρίου πρώην ιδιοκτησίας Μ. Βωβού, τις ιδιωτικές επενδύσεις πέριξ του νέου γηπέδου και ακολούθως τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στους Αμπελοκήπους.

Η μέχρι τώρα πορεία της διαδικασίας για το νέο γήπεδο, έργο συνολικού προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένης της προαίρεσης και ΦΠΑ) δείχνει ότι θα μπορούσε η κατασκευή του να ξεκινήσει εντός του έτους.

Η προσφορά

Η προσφορά είναι μία, αυτή της κοινοπραξίας των Τέρνα (ΓΕΚ Τέρνα) – Άκτωρ (Ελλάκτωρ) – Μυτιληναίος. Προχθές η επιτροπή του διαγωνισμού απέρριψε τη δεύτερη της εταιρείας Cosmos γιατί δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή. Ενστάσεις λογικά δεν θα υπάρξουν άρα είναι υπόθεση του Δήμου Αθηναίων να «τρέξει» τις διαδικασίες για να ανακηρυχθεί σύντομα οριστικός ανάδοχος η προαναφερόμενη κοινοπραξία και το έργο να ξεκινήσει.

Ακόμη δύο έργα προς δημοπράτηση

Ο Δήμος Αθηναίων παράλληλα έχει να δημοπρατήσει ακόμα δύο έργα ξεκινώντας από τις σχετικές μελέτες που αναμένεται να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες. Το πρώτο, προϋπολογισμού 44 εκατ. αφορά στις υποδομές στην περιοχή του Ελαιώνα (διανοίξεις νέων και διευρύνσεις υφιστάμενων δρόμων, ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων, αποκατάσταση κοίτης ρέματος προφήτη Δανιήλ, διαμορφώσεις οδών και ανάπλαση και κατασκευή ποδηλατοδρόμου).

Το δεύτερο, εκτιμώμενης αξίας 48 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένων και των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, συνδέεται με τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και τις αναπλάσεις την περιοχή του Ελαιώνα. Και τα δύο προαναφερόμενα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο συνολικά προβλέπει για στρατηγικές αναπλάσεις κονδύλι ύψους 475 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος της ΑΕΠ Ελαιώνα

Σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση του Βοτανικού έχει όμως και η ΑΕΠ Ελαιώνα (πρώην ιδιοκτησία της Μ. Βωβός), εταιρεία με σημερινούς μετόχους (50% εκάστη) τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει την υποχρέωση να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΟ, μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 7.500 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 8.140 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της η υλοποίηση του έργου εισέρχεται σε νέα φάση και εξειδικευμένη μελετητική ομάδα έχει αναλάβει την εκπόνηση των τελικών οριστικών μελετών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Οι οριστικές μελέτες βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η ΑΕΠ Ελαιώνα, θα είναι έτοιμες εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Οι χώροι

Οι κύριοι χώροι του συγκροτήματος του ερασιτέχνη αποτελούνται από την κυρίως Αρένα, η οποία θα φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, κ.λπ., από αίθουσες αθλημάτων/προπονήσεων για την Άρση Βαρών, την Πάλη, την Πυγμαχία, την Ξιφασκία, την Επιτραπέζια Αντισφαίριση, την Σκοποβολή και την Τοξοβολία, προπονητήρια ΑΜΕΑ, βοηθητικό γυμναστήριο – προπονητήριο, καθώς και το Κολυμβητήριο. Επιπλέον, το συγκρότημα θα περιλαμβάνει τα γραφεία Διοίκησης και Εμπορικών Χρήσεων (Boutique) του συλλόγου και Αναψυκτήριο, καθώς και όλους του απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των κύριων χρήσεων.

Ανοιχτό είναι στο μεταξύ το αν θα αλλάξει χρήση το ακίνητο που η Βωβός προόριζε για εμπορικό κέντρο και το οποίο έχει μείνει ημιτελές (έχει κατασκευαστεί ο υπόγειος χώρος και τα δύο τρίτα του σκελετού). Εκτιμάται ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει επενδυτή για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου. Σε αυτή τη φάση δεν έχει αποφασιστεί αν θα προχωρήσει η αλλαγή της χρήσης (κάτι πάντως που είναι θεωρείται το πιθανότερο) ώστε αντί εμπορικό κέντρο να γίνουν γραφεία ή κατοικίες ή ό,τι άλλο κριθεί πιο συμφέρον.

Ιδιωτικές επενδύσεις και ευρύτερος σχεδιασμός

Εκτός από τα παραπάνω στην ευρύτερη περιοχή του νέου γηπέδου σχεδιάζονται και ιδιωτικές επενδύσεις όπως είναι η μετατροπή σε κτήρια γραφείων των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της Sortex από την Dimand κ.α.

Και βεβαίως η Διπλή Ανάπλαση, η οποία να θυμίσουμε ότι βασίζεται σε νόμο, παραμένει διπλή.

Το σημερινό γήπεδο του ΠΑΟ στη Λ. Αλεξάνδρας πρέπει να κατεδαφιστεί, έπειτα από την ολοκλήρωση του νέου και των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη και στη θέση του να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, εντευκτήριο και αθλητικό μουσείο. Το πότε θα γίνει αυτό χρονικά δεν δύναται να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση.

Ο ευρύτερος σχεδιασμός για τους Αμπελοκήπους, μια περιοχή χωρίς καθόλου ελεύθερους χώρους, περιλαμβάνει και την ανάπλαση των αποκαλούμενων προσφυγικών πολυκατοικιών, υπόθεση για δυνατούς λύτες, όπως θα λέγαμε, για τη διαχείριση της οποίας το πιθανότερο είναι να μην γίνει τίποτα πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βλέπουμε…