Skip to main content

ΕΒΕΘ: Κώδωνας κινδύνου για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων στην ΚΑΘ

Η σχεδιαζόμενη αύξηση των μισθωμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της Κ.Α.Θ. θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των οπωροκηπευτικών.

Μείζον ζήτημα βιωσιμότητας θέτουν για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις των μισθωμάτων, όπως τονίζουν ο Σύνδεσμος Εμπόρων της ΚΑΘ (ΣΕΚΑΘ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Την ίδια ώρα η αγοραστική κίνηση στην ΚΑΘ όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος των εμπόρων της λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης είναι μειωμένη κατά 40%-50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις αυξήσεις των τελών εισόδου που έχουν προηγηθεί και συνεχίζονται παρά τις διαμαρτυρίες των δυο φορέων, όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή του ΕΒΕΘ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργαντά, εκδιώκονται οι εγκατεστημένες στην ΚΑΘ επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη αύξηση των μισθωμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της Κ.Α.Θ. θα οδηγήσει, όπως τονίζεται από το ΕΒΕΘ, και σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των οπωροκηπευτικών, σε μία περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται σημαντικότατες προσπάθειες προκειμένου οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω, σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.

«Δεν μπορεί μάλιστα να γίνει αντιληπτό ποια είναι η σκοπιμότητα των εν λόγω αυξήσεων, δεδομένου ότι –  όπως αναφέρεται σε επιστολή του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης προς το ΕΒΕΘ –  η Κ.Α.Θ. παρουσίασε κερδοφορία άνω των 570.000€ κατά το Α΄ Εξάμηνο του 2022, αυξημένη μάλιστα κατά 101.381,73€ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021», τονίζεται χαρακτηριστικά από το ΕΒΕΘ και η διοίκηση του Επιμελητηρίου συνηγορεί υπέρ του ΣΕΚΑΘ για ακύρωση των σχεδιαζόμενων αυξήσεων των μισθωμάτων για τις εντός ΚΑΘ επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΑΘ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης, δηλώνει στη «Ν» ότι τα καταστήματα της ΚΑΘ βιώνουν φέτος μείωση πωλήσεων της τάξης του 40%-50% σε σύγκριση με την ίδια  περίοδο πέρυσι. «Πάντοτε ο Ιανουάριος – Φεβρουάριος είναι μια εποχή δύσκολη για την αγορά. Φέτος, όμως, η κίνηση είναι πολύ πεσμένη και πολλές επιχειρήσεις της ΚΑΘ είναι ήδη 100% μη βιώσιμες, πόσο μάλλον εάν αυξηθούν και τα μισθώματα. Περιμένουμε να έρθει η Άνοιξη με την ελπίδα να «ανοίξει» η κατάσταση», τονίζει ο κ. Χαραλαμπίδης και προσθέτει: «Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν βάλει λουκέτο 30-40 επιχειρήσεις στην ΚΑΘ, κάτι που μπορεί να μην φαίνεται καθώς οι θέσεις αναπληρώνονται από άλλους έμπορους, αλλά αποτελεί πραγματικότητα».