Skip to main content

Ακόμη 2 ελληνικές εταιρείες σε χρηματιστήρια της «ξενιτιάς»

Η Austrian Card θα ξεκινήσει σε Βιέννη και Αθήνα - Στα σχέδια της Mytilineos η εισαγωγή και στον FTSE 100 του Λονδίνου

Οι μετοχές που ξενιτεύονται σε άλλα χρηματιστήρια και διατηρούν παράλληλη διαπραγμάτευση και στην Αθήνα είναι τρεις.

Πρόκειται για τις Coca Cola HBC, Viohalco και Τιτάν, που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αλλάξει φορολογική έδρα, εισάγοντας παράλληλα τις μετοχές τους στον FTSE 100 του Λονδίνου, στο Euronext των Βρυξελών, αλλά και στο Euronext του Παρισιού, παράλληλα με την Αθήνα.

Φέτος ο αριθμός θα αυξηθεί σε 5 καθώς ήδη θα ξεκινήσει η παράλληλη διαπραγμάτευση της Austrian Card, που απορροφά την Inform Λύκος, σε Βιέννη και Αθήνα. Επίσης η διοίκηση της Mytilineos έχει ήδη από πέρυσι ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι στα επενδυτικά σχέδια είναι η εισαγωγή της μετοχής και στον FTSE 100 του Λονδίνου, παράλληλα με την Κύρια Αγορά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μολονότι σε επιχειρηματικό επίπεδο και σε επίπεδο πρόσβασης στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα η αλλαγή της φορολογικής έδρας και η είσοδος σε διεθνή χρηματιστήρια ωφέλησε τους τρεις ελληνικούς ομίλους που την επιχείρησαν, ωστόσο από πλευράς παρουσίας στο ταμπλό του Χ.Α. η διεθνοποίηση των μετοχών και η έκθεση σε μεγαλύτερο «μωσαϊκό» μετόχων δεν φαίνεται να λειτούργησε εποικοδομητικά για τις μετοχές.

Tην αρχή έκανε η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο, η Coca Cola HBC, τον Απρίλιο του 2013, ακολούθησε ο όμιλος Viohalco τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ το 2019 ήταν η σειρά του ομίλου Τιτάν να ακολουθήσει παρόμοια πορεία. Στόχος η είσοδος σε χρηματιστηριακές αγορές με μεγαλύτερο εκτόπισμα και η αποφυγή του ρίσκου χώρας.

Πρόκειται για τους τρεις μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους στον τομέα τους που έχουν μακράν τη μεγαλύτερη διεθνή επέκταση, με δεκάδες εργοστάσια και μονάδες στο εξωτερικό και πωλήσεις σε πάνω από 100 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Οι αιτίες των στρατηγικών αποφάσεων για αλλαγή φορολογικής έδρας και εισαγωγής σε ξένα χρηματιστήρια μολονότι συγκλίνουν, εντούτοις έχουν και διαφορές. Οι Coca Cola HBC και Viohalco έλαβαν την απόφασή τους το 2012 και το 2013, αντίστοιχα, μέσα στη «φωτιά» της οικονομικής κρίσης, υπό τη διαρκή απειλή του Grexit και με την Ελλάδα αποκλεισμένη από τα διεθνή κεφάλαια.

Αντιθέτως, ο όμιλος Τιτάν έλαβε την απόφαση το 2018, όταν o κίνδυνος του Grexit είχε παρέλθει, ενώ η Ελλάδα είχε αρχίσει να έχει καλύτερη δημοσιονομική εικόνα. Κοινός παρονομαστής των αποφάσεων και των τριών ομίλων, όμως, ήταν να εγκατασταθούν σε πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, βρίσκοντας καλύτερη πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα και τις αγορές.

Coca Cola HBC

Επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Coca Cola Τρία Έψιλον τη διετία 2022-2023. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στο λιανεμπόριο και στο κανάλι HoReCa. Στο πλαίσιο αυτό, στο εργοστάσιο του ομίλου στο Σχηματάρι θα τοποθετηθεί νέα γραμμή παραγωγής, ενισχύοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα. Επίσης, θα ολοκληρωθεί επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά συστήματα στο εργοστάσιο, ενώ θα ενδυναμωθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με νέα καινοτόμα προϊόντα.Την ίδια στιγμή η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην κατηγορία του καφέ, στο πλαίσιο της στρατηγικής 24/7, τη διάθεση δηλαδή προϊόντων κατάλληλα για όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας.

Τιτάν

Αποτελώντας την πιο διεθνοποιημένη ελληνική (βαριά) βιομηχανία, διαθέτοντας εκτός συνόρων 11 εργοστάσια τσιμέντου, πάνω από 100 εργοστάσια μπετόν και 45 λατομεία, ο όμιλος Τιτάν είναι η δεύτερη παλαιότερη εισηγμένη (μετά την Εθνική Τράπεζα) του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. το μακρινό 1912.

Την τελευταία δεκαετία πέρασε διά πυρός και σιδήρου λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αλλά και της ευρύτερης κρίσης του τομέα κατασκευών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, οπότε προ τετραετίας έλαβε την απόφαση για αλλαγή της φορολογικής έδρας, εισαγωγή στο Euronext των Βρυξελλών και του Παρισιού και διοίκηση από την Κύπρο.

Όμιλος Viohalco

Η Viohalco είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, με ιστορία περί τα 85 χρόνια, που έως πριν από περίπου δώδεκα χρόνια αριθμούσε έως και οκτώ εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Παράλληλα, η μητρική έχει ιστορία 76 χρόνων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς έκανε την εισαγωγή της στις 11 Δεκεμβρίου του 1947.

Πρόκειται για έναν όμιλο που πριν ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των τελευταίων ετών αποτελούνταν από ένα σύμπλεγμα περίπου 80 θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με δαιδαλώδεις διαδικασίες και θολές ενδοομιλικές «διαδρομές», ενώ διατηρεί 28 εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η Viohalco είναι ο μεγαλύτερος όμιλος εξαγωγών της χώρας, καθώς πραγματοποιεί πάνω από το 85% του κύκλου εργασιών της εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Ευρώπη.

Εδώ και χρόνια, λοιπόν, ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις. Τον Νοέμβριο του 2013, εν μέσω αποκλεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές, έλαβε την απόφαση να «σηκώσει» τις μετοχές της από το ταμπλό του Χ.Α., να απορροφήσει θυγατρικές και να προχωρήσει στη μεγαλύτερη διασυνοριακή συγχώνευση που έχει λάβει χώρα στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Έως προ δώδεκα περίπου ετών ο όμιλος Viohalco είχε οκτώ εισηγμένες εταιρείες: Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελβάλ, Σωληνουργία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ και Fitco! Παράλληλα είχε (και έχει) συμμετοχή στην εταιρεία Σιδηρεμπορική Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ) που εισήχθη στις 10 Μαΐου 2005 και βρίσκεται ακόμη στο ταμπλό.

Πλέον, μετά από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, στο ταμπλό έχουν μείνει μόνο η μητρική Viohalco, η Cenergy Hondigs που προέκυψε από τη συγχώνευση Ελληνικών Καλωδίων με τη Σωλ. Κορίνθου και η ElvalHalcor που αποτελεί τη συνένωση των ομώνυμων θυγατρικών Ελβάλ και Χαλκόρ, καθώς και η ΣΙΔΜΑ.