Skip to main content

Υπό πίεση το 2018 η ΑΒ Βασιλόπουλος

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Απόφαση υπέρ παλαιών μετόχων μειοψηφίας της ΑΒ Βασιλόπουλος εξέδωσε στις αρχές του έτους το Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία ο βελγο-ολλανδικός μητρικός όμιλος Ahold – Delhaize καλείται να καταβάλει επιπλέον 11,9 εκατ. ευρώ συν τους τόκους και τα έξοδα. Την ίδια στιγμή, η πορεία που κατέγραψε πέρυσι η εγχώρια θυγατρική του ισχυρού λιανοπωλητή επηρέασε την εικόνα των λειτουργικών εσόδων του ομίλου στη ζώνη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την πορεία ωστόσο της ΑΒ στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 να καταγράφει μικρή βελτίωση σε επίπεδο όγκου. 

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση του ομίλου της Ahold-Delhaize, «στις 11 Ιανουαρίου 2019 το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Ahold-Delhaize καλείται να καταβάλει στους μικρομετόχους επιπλέον 11,9 εκατ. ευρώ συν τους τόκους και τα έξοδα. Ο όμιλος έχει λάβει σχετική πρόβλεψη για το θέμα αυτό, μολονότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συναλλαγή squeeze-out έχει εκτελεστεί και έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με όλες τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις και έναντι μιας δίκαιης τιμής. Η Ahold-Delhaize έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση». 

Υπενθυμίζεται ότι στη Γενική Συνέλευση τον Απρίλιο του 2010 οι μέτοχοι μειοψηφίας εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν υψηλότερο τίμημα από αυτό που προσέφερε η Delhaize, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που είχε κάνει για την απόκτηση του 100% της αλυσίδας. Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΑΒ, τόσο ο εκπρόσωπος του γιου του ιδρυτή της ΑΒ Βασιλόπουλος που κατέχει 7% της ΑΒ όσο και άλλοι δύο εκπρόσωποι επενδυτών (της HSBC και δύο ασφαλιστικών ταμείων) χαρακτήρισαν χαμηλό το προσφερόμενο τίμημα των 35,73 ευρώ/μετοχή. Εξέφρασαν δε την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο, διεκδικώντας υψηλότερο τίμημα. Όπερ και εγένετο, με την απόφαση του Πρωτοδικείου εννέα χρόνια αργότερα να δικαιώνει τη διεκδίκησή τους.  

Tα μεγέθη
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος το 2018, στην οικονομική έκθεση επισημαίνεται ότι «στην Ελλάδα, λόγω της αναδιάρθρωσης του δικτύου του ανταγωνισμού, η πορεία των εσόδων παρέμεινε υπό πίεση,  σταδιακά όμως στο τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με ελαφρά θετική αύξηση του όγκου πωλήσεων».

Συνολικά τα έσοδα της ζώνης της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που συμμετέχει και η Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση 3,9%, στα 6,01 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί απόρροια συγκρίσιμης ανάπτυξης κατά 0,9% και των 130 συνολικά νέων καταστημάτων στις αγορές που περιλαμβάνονται στην εξεταζόμενη ζώνη (Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία) που συμμετείχαν κατά 2,2% στην ενίσχυση των πωλήσεων. 

Ωστόσο, τα λειτουργικά έσοδα της ζώνης κατέγραψαν μείωση κατά 14 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στα 222 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τον όμιλο κατά ένα μέρος «στις χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψαν τα καταστήματα στην Ελλάδα».