Skip to main content

ΔΕΗ: Παράταση ζωής έως το 2025 σε τρεις λιγνιτικές μονάδες

Η παράταση είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και του νέου σχεδίου για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας

Παράταση ζωής για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025 παίρνουν, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «Μελίτη 1», «Άγιος Δημήτριος 3» και «Άγιος Δημήτριος 4».

Η παράταση στον χρόνο λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων εντάσσεται στον νέο σχεδιασμό της πολιτείας για την αντιμετώπιση των θεμάτων επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού, ειδικά μετά τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση δίνει 30.832 ώρες συνολικά από 1/8/2021 έως 31/12/2025 στον Μελίτη και 32.707 ώρες συνολικά για κάθε μια από τις Μονάδες III, IV, στον Άγιο Δημήτριο, από 1/8/2021 έως 31/12/2025. Εκτιμάται ότι ήδη από την 1η/8/2021 μέχρι σήμερα κάθε μία από τις τρεις μονάδες έχει ήδη πραγματοποιήσει 13.000 ώρες λειτουργίας και επομένως έχουν επιπλέον από 20.000 ώρες περίπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τροποποίηση απόφασης

Πρόκειται για τροποποίηση της απόφασης του ΥΠΕΝ που είχε εκδοθεί πριν από έναν χρόνο -προτού ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και έδινε, κατά παρέκκλιση, περιορισμένες ώρες λειτουργίας σε όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες καθώς και στην πετρελαϊκή μονάδα του Αθερινόλακκου στην Κρήτη, εκτός από τις τρεις παραπάνω μονάδες οι οποίες έπρεπε να τερματίσουν τη λειτουργία τους το αργότερο έως το 2023.

Τώρα και αυτές οι μονάδες παίρνουν ώρες για να λειτουργήσουν, αν χρειαστεί, μέχρι το τέλος του 2025.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο καταγράφεται σημαντική αύξηση του λιγνίτη στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό και ως ανάχωμα στην ανοδική τάση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα επηρεάζονταν ακόμα περισσότερο από το ακριβό φυσικό αέριο (καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ μειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες) και θα διαμορφώνονταν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η αυξημένη συμμετοχή του λιγνίτη (που αγγίζει για σήμερα το 20% και κάποιες ώρες της ημέρας κινείται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα) εξηγεί εν πολλοίς γιατί η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα σήμερα διαμορφώνεται στα 246,76 ευρώ/MWh και στη γειτονική Ιταλία στα 280,70 ευρώ/MWh.

Από την έντυπη έκδοση