Skip to main content

ΜΕΓΑ: Aνοδικό το 2021 – Επενδύσεις 210 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2010-2021

Tο 12μηνο 2021 ο τζίρος της ΜΕΓΑ κινήθηκε ανοδικά για άλλη μια χρονιά, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών επενδύσεών της σε προηγμένα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και σε μηχανολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις από το 2010.

Στα 210 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρεία ΜΕΓΑ στο διάστημα 2010-2021. Ειδικά την τελευταία διετία, η εταιρεία επένδυσε σε νέες αποθήκες, σε επιπλέον γραμμές παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων, καθώς και σε νέες γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών. Οι νέες γραμμές παραγωγής και οι πρώτες ύλες είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, ενώ διασφαλίζουν ανέπαφη παραγωγή σε όλα τα στάδια παραγωγής και συσκευασίας του προϊόντος.

Μόνο για την οικονομική χρήση του 2021 οι επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 24 εκατ. ευρώ και αφορούσαν ακίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά ενσώματα περιουσιακά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, τηρώντας τη δέσμευσή της για Βιώσιμη Ανάπτυξη, εγκαθιστά στο εργοστάσιό της στις Αχαρνές σύστημα φωτοβολταϊκών ισχύος 3MW, τη μέγιστη ισχύ εγκατάστασης που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για ιδιοπαραγωγή και κατανάλωση (Net Metering). Η επένδυση θα εξοικονομήσει 4.500.000 KWH ανά έτος, το οποίο αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής κατανάλωσης που έχει η εταιρεία ανά έτος, ενώ προγραμματίζεται να είναι έτοιμη για λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023.

Όπως τονίζει η διοίκηση της ΜΕΓΑ, στρατηγικό στόχο της αποτελούσε και αποτελεί η υψηλή ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της, πάντα σε συνδυασμό με την ελληνική καινοτομία. Η εταιρεία βασίζεται στην οργανική ανάπτυξη και την υγιή επιχειρηματικότητα, διαθέτοντας στην αγορά ένα ευρύ προϊοντικό portfolio (Babylino, EveryDay, Sani, Wet Hankies, BabyCare, PomPon κά.), γεγονός που την καθιστά ηγέτη του κλάδου της στην Ελλάδα, καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων προσωπικής υγιεινής στη Νότια Ευρώπη.

Tο 12μηνο 2021 ο τζίρος της ΜΕΓΑ κινήθηκε ανοδικά για άλλη μια χρονιά, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών επενδύσεών της σε προηγμένα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και σε μηχανολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. ‘Έτσι, η εταιρεία διασφαλίζει συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της, λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων και ανάπτυξη πωλήσεων σε αγορές υψηλών απαιτήσεων. Ωστόσο, η αύξηση των πωλήσεων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας, η οποία παρουσιάζεται μειωμένη, λόγω της συνειδητής απόφασης της εταιρείας για απορρόφηση του συντριπτικού μέρους της αύξησης των πρώτων υλών, προκειμένου να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή. Παρόλα αυτά, η εταιρεία διατηρεί ισχυρή την πιστοληπτική της ικανότητα, γεγονός που προσφέρει ασφάλεια στα πλαίσια των ευμετάβλητων προκλήσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Εξαγωγές και Μερίδια Αγοράς

Η εξωστρεφής στρατηγική και η στόχευση της ΜΕΓΑ σε νέες αγορές έχουν συμβάλλει ώστε να επιτύχει δεκαπλασιασμό των εξαγωγών της το διάστημα 2010 – 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία των βρεφικών πανών, και πιο συγκεκριμένα τα Babylino Sensitive, βρίσκεται ανάμεσα στα 56 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Τα ηγετικά μερίδια της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά για άλλη μια χρονιά, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών επενδύσεων της εταιρείας στην άριστη ποιότητα και την προϊοντική ασφάλεια. Το συνολικό μερίδιο της εταιρείας στις κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής όπου δραστηριοποιείται διαμορφώθηκε στο 50,2%, βάσει Nieslen IQ, Corporate share YTD Ιανουάριος – Οκτώβριος 2022 (αξία), κατατάσσοντας την 100% ελληνική εταιρεία στη θέση του αδιαμφισβήτητου leader της κατηγορίας. Το μερίδιο αυτό απαρτίζεται από επίσης ηγετικά μερίδια ανά κατηγορία, ενδεικτικά μερίδιο 52% για τις σερβιέτες EveryDay, μερίδιο 42,9% για τα προϊόντα ακράτειας συνολικά, ηγετικά μερίδια σε όλες τις κατηγορίες υγρών μαντηλιών (μωρομάντηλα, μαντήλια ντεμακιγιάζ, υγρά αντισηπτικά μαντήλια), που αγγίζουν το 65%.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πέραν των οικονομικών επιδόσεων ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της, η ΜΕΓΑ εστιάζει σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, ακολουθώντας διαχρονικά μια πορεία ευθύνης η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληθώρα δράσεων δημιουργίας θετικού περιβαλλοντικού αντικτύπου. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σχεδίασε και υλοποιεί το στρατηγικό πρόγραμμα βιωσιμότητας Act Green με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, με το οποίο εντείνει περαιτέρω τις περιβαλλοντικές της πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων, η ΜΕΓΑ χρησιμοποιεί 100% πράσινη ενέργεια, ενώ παράλληλα επενδύει σε ΑΠΕ. Πρόσφατα κατέκτησε μια θέση στη λίστα «Change The World» με τις 20 ελληνικές επιχειρήσεις που αλλάζουν τον κόσμο και συνδράμει εδώ και χρόνια στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, υλοποιώντας πολυετή προγράμματα ουσιαστικής στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς. Στη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές δωρεές συγχρόνου ιατρικού εξοπλισμού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.