Skip to main content

Βήμα για τέσσερις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την υπογραφή συμφωνίας 25ετούς διάρκειας με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρύχιου καλωδίου IONIAN που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα ανακοίνωσαν οι Grid Telecom (θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ) και η Islalink (ισπανικός ουδέτερος πάροχος υποδομών οπτικών ινών, εξειδικευμένος σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στον οποίο συμμετέχει η Elettra, θυγατρική της Orange).

Η δημιουργία του IONIAN είναι η πρώτη νέα επένδυση υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών για τη διεθνή διασύνδεση της χώρας μας που περνά σε υλοποίηση.

Ακολουθούν και άλλες (επενδύσεις των Sparkle – Google και της Jio), ενισχύοντας την προσδοκία η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες επενδύσεις σε Data Centers, μεταξύ άλλων, από τις Digital Realty, τη Sparkle και τη Microsoft, να συνεχιστεί ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αναλογεί ως κόμβος μεταφοράς δεδομένων. Βάσει του χρονοδιαγράμματος το IONIAN θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα υπάρχουν 8 υποβρύχια καλωδιακά συστήματα που συνδέουν την Ελλάδα με διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Ασία, με κάποια εκ των οποίων να βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο ωφέλιμης ζωής τους των 25 ετών.

Όπως εξήγησε πρόσφατα μιλώντας στο τηλεπικοινωνιακό συνέδριο Infocom ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έχασε το τρένο να περιληφθεί ως σταθμός προσαιγιάλωσης των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων, σε αντίθεση με τη Μασσαλία την οποία προτίμησαν αρκετοί φορείς εγκαθιστώντας περί τα 15 υποθαλάσσια καλώδια.

Η εικόνα δείχνει να αλλάζει και αυτό φαίνεται από τις εξελίξεις στα Data Centers, τα οποία συνδέονται απόλυτα με τα υποθαλάσσια καλώδια. «Θεωρώ ότι αν έρθει ένα καλώδιο θα έρθουν και τα άλλα. Μιλάμε για εταιρείες κολοσσούς όπως το Facebook το οποίο δεν μας έχει στον χάρτη του και θα δούμε αν τελικά θα μας βάλει» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Grid.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες

Μέχρι στιγμής την Ελλάδα αφορούν δύο ακόμα συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί. Η πρώτη, τον περασμένο Ιούλιο, είναι αυτή της Sparkle με την Google για την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων Blue και Raman: Το Blue θα συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το Raman θα συνδέσει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία.

Τα δύο συστήματα θέτουν νέα standards όσον αφορά τη διαφοροποίηση, την επεκτασιμότητα και την καθυστέρηση (latency) σε όλη τη διαδρομή του καλωδίου. Το συμπληρωματικό υποβρύχιο καλώδιο BlueMed ιδιοκτησίας της Sparkle που θα μοιράζεται το υποβρύχιο τμήμα με το σύστημα Blue, με τέσσερα επιπλέον ζεύγη ινών και αρχική ικανότητα σχεδιασμού άνω των 25 Tbps ανά ζεύγος ινών θα εκτείνεται μέχρι την Ιορδανία (Aqaba) με επιπλέον διακλαδώσεις στη Γαλλία (Κορσική), στην Ελλάδα (Χανιά – Κρήτη), στην Ιταλία (Golfo Aranci – Σαρδηνία και Ρώμη), στην Αλγερία, στην Τυνησία, στη Λιβύη, στην Τουρκία, στην Κύπρο και άλλα στο μέλλον. Τα Blue και Raman αναμένεται να είναι έτοιμα 2024, με το Τυρρηνικό τμήμα του BlueMed να προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2022.

Επίσης τον Μάιο του 2021 η Reliance Jio Infocomm Ltd (Jio) ανακοίνωσε την ανάπτυξη του μεγαλύτερου διεθνούς συστήματος υποβρυχίων καλωδίων με επίκεντρο την Ινδία και ειδικότερα τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα India-Asia-Xpress (IAX) και India-Europe-Xpress (IEX). Το σύστημα IAX συνδέει την Ινδία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, με τις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού.

Το σύστημα IEX επεκτείνει τη συνδεσιμότητα της Ινδίας με την Ιταλία, την προσαιγιάλωση στη Σαβόνα και επιπλέον προσαιγιαλώσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2024. Με βάση τον χάρτη του έργου εξετάζεται ως επιλογή ένα σημείο προσαιγιάλωσης στο Τυμπάκι της Κρήτης.

Αναφορικά επίσης με το IONIAN στην ελληνική πλευρά, το καλώδιο μήκους 320 χιλιομέτρων της Islalink θα συμπληρωθεί από δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο συνδέει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη.