Skip to main content

Προς πώληση χαρτοφυλακίου η Dolphin Capital Investors

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής της δρομολογεί η Dolphin Capital Investors (DCI) με την πώληση του χαρτοφυλακίου της και την απόδοση των κερδών στους μετόχους της.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η DCI δρομολογεί έκτακτη γενική συνέλευση έπειτα από σχετική συμφωνία των κύριων μετόχων της που ήδη έχουν δεσμευτεί να υπερψηφίσουν την πρόταση της εταιρείας, για την ανανέωση του περιθωρίου λειτουργίας της για τουλάχιστον 3 έτη, με στόχο να ολοκληρωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα και να είναι σε θέση να πωλήσει, χωρίς πίεση χρόνου, το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο και να διανείμει τις σχετικές υπεραξίες στους μετόχους της.

Στην Ελλάδα τα έργα της DCI αντιστοιχούν στο 37,2% του χαρτοφυλακίου της.

Η εκτίμηση είναι ότι τα συνολικά ακαθάριστα έσοδά της από τις πωλήσεις εκτάσεων γης και τουριστικών συγκροτημάτων -έως και το 2019- θα της αποφέρουν από 190 εκατ. έως 310 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Dolphin Capital Investors από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 2005 είχε δημιουργηθεί με τη μορφή ενός closed end fund, με δεκαετή διάρκεια ζωής (έως τον Δεκέμβριο του 2015) και με στόχο (όπως συνήθως τα σχετικά funds) να επενδύει, να αναπτύσσει και στη συνέχεια να διαθέτει προς πώληση τα έργα της, δημιουργώντας υπεραξία για τους μετόχους.

Τον Ιούνιο του 2015, στο πλαίσιο σχετικής αύξησης κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων να παραταθεί η διάρκειά της και μετά τον Δεκέμβριο του 2015 έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα core assets της εταιρείας και συγκεκριμένα τα Playa Grande (στη Δομινικανή Δημοκρατία), Pearl Island (στον Παναμά), Amanzoe, Kilada Hills και Κέα (στην Ελλάδα) και να πωληθούν τα λοιπά της έργα. Η εν λόγω γενική συνέλευση προέβλεπε και μια νέα Γ.Σ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 έτσι ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της εταιρείας με βάση και τα αποτελέσματα του 18μηνου.

Στο διάστημα αυτό των 18 μηνών η εταιρεία πούλησε τη συμμετοχή της στην Aristo Developers Ltd στην Κύπρο, το Playa Grande (στη Δομινικανή Δημοκρατία), ενώ αποπλήρωσε πλήρως το σύνολο του δανεισμού της (περίπου 90 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα έχει ολοκληρώσει την τελική αδειοδότηση των έργων της Pearl Island, Kilada Hills και Κέα, καθιστώντας τα έτσι ώριμα για πώληση ή κοινοπρακτική ανάπτυξη με άλλους επενδυτές. Αναφορικά με την ανάπτυξη των έργων στην Κοιλάδα Αργολίδας (Kilada Hills Golf Resort) και στην Κέα (5άστερο ξενοδοχείο με τουριστικές κατοικίες), σύμφωνα με τα στελέχη της, προχωρούν κανονικά με σκοπό να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019.

Στους μεγαλύτερους μετόχους της DCI ανήκουν οι Third Point (20%), Jo Hambro (10,1%), Fortress (9,8%), Dolphin Capital Holdings (9,7%), Majedie UK Equity Fund (7,7%), Asset Value Investors (7,2%), BlackRock Inc (5,2%), Oak Hill (4,4%) και Fir Tree Inc (4,2%).

Το διοικητικό συμβούλιο της DCI απαρτίζεται από τους Andrew Coppel (πρόεδρος, μη εκτελεστικός διευθυντής), Robert Heller (μη εκτελ. δ/ντής), Graham Warner (μη εκτελ. δ/ντής), Mark Townsend (μη εκτελ. δ/ντής) και τον Μίλτο Καμπουρίδη, που έχει ιδρύσει την εταιρεία και είναι επικεφαλής επενδύσεων.

Στελέχη της DCI επισημαίνουν σχετικά ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει η στρατηγική της εταιρείας. «Αναπροσαρμόζεται συχνά ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και προς το όφελος των μετόχων της, πράγμα που θα εξακολουθήσει να γίνεται και στο μέλλον» σημειώνουν.