Skip to main content

ΑτΕ – GE: Μια συμφωνία με ευρύτερα οφέλη

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Ως πολύ σημαντική χαρακτηρίζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς τη δεκαετή συμφωνία της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) και της General Electric (GE), με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter.

Η πρώτη, διεθνώς, ψηφιακή λύση στην ηλεκτρόλυση, θα επιτρέψει στην ΑτΕ να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας –οι ψηφιακές εφαρμογές είναι το «κλειδί» στην οργάνωση της επόμενης γενιάς ηλεκτρόλυσης.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δημήτρης Στεφανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, και ο Joseph Anis, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενεργειακών Υπηρεσιών της GE (GE Power) για τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, παρουσία ανώτερων στελεχών και από τις δύο εταιρείες, στο Ντουμπάι. Εκεί θα εκτελεστεί και το έργο από την ομάδα του Digital Smelter Center of Excellence (COE), ενώ η εγκατάσταση στην οποία θα υλοποιηθεί η ψηφιακή αυτή λύση  βρίσκεται στην Ελλάδα στον Αγ. Νικόλαο, Βοιωτίας.

Ασφαλώς, έπαιξε ρόλο στη συμφωνία το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν σφυρηλατηθεί για παραπάνω από δύο δεκαετίες, καθώς η GE υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέσω της συνεργασίας της με την ΜΕΤΚΑ Α.Ε. σε έργα EPC και μετέπειτα με την ΑτΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ανάπτυξης της εταιρείας, προμηθεύοντας την ΑτΕ με προηγμένες τεχνολογίες και υπογράφοντας πολυετείς συμβάσεις συντήρησης αεριοστροβίλων και των συνδεδεμένων με αυτούς γεννητριών.

Όπως τονίσθηκε, αρμοδίως, η ψηφιακή λύση στις εργασίες ηλεκτρόλυσης  θα λειτουργεί στο υπολογιστικό νέφος (cloud), βασισμένη στο Predix, το λειτουργικό σύστημα της GE για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο.  

Εικονικοί αισθητήρες θα διευκολύνουν τη διαρκή αξιολόγηση παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική ισορροπία, που συνήθως δεν παρακολουθούνται σε συνεχή βάση σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει την εκ των προτέρων εκτίμηση της βιωσιμότητας και της συνολικής κατάστασης των λεκανών ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έγκαιρες αναφορές παρακολούθησης των λειτουργιών της γραμμής ηλεκτρόλυσης.

Υπογραμμίζεται ότι οι ψηφιακές λύσεις της GE για την ηλεκτρόλυση του αλουμινίου ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση της παραγωγικότητας του κρίσιμου αυτού κλάδου στην Ευρώπη, την γεωγραφική περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) αλλά και αλλού.

Μια αύξηση κατά 1% στην απόδοση των εργασιών ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου μπορεί να συνεισφέρει, σε παγκόσμια βάση, στην ετήσια εξοικονόμηση 970 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής, στην αύξηση της παραγωγής κατά 936 εκ. δολαρίων ΗΠΑ, και στην εξοικονόμηση 464 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Μόνο στη γεωγραφική περιοχή του ΣΣΚ, η ίδια αύξηση κατά 1% μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 28 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Σήμερα, η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου της περιοχής αντιπροσωπεύει μέχρι και 10% της παγκόσμιας παραγωγής και η GE κατέχει ιστορικά ηγετική θέση στον κλάδο, εργαζόμενη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των πελατών της.