Skip to main content

«Πρόβλημα η πειρατεία στη συνδρομητική ΤV»

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
 
Περί τα 200.000 νοικοκυριά στη χώρα μας λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ένα φαινόμενο που δεν είναι βεβαίως μόνον ελληνικό, αλλά στερεί τη δυνατότητα υγιούς ανάπτυξης της αγοράς αυτής. Το παραπάνω νούμερο ανέφερε χθες ως εκτίμηση κατά τη διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με αφορμή τα 5 χρόνια ζωής του Cosmote History ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν σήμερα περί το 1,1 εκατ. συνδρομητές (νοικοκυριά). Η Cosmote είναι η νούμερο ένα, με 575.000 συνδρομητές. Ξεκίνησε το 2011 με δορυφορική κάλυψη, διευρύνοντας την αγορά που μετρούσε μόλις 300 χιλ. συνδρομητές. 

Βάσει των στοιχείων εξαμήνου 2020 (τελευταία επίσημα), η Nova έχει περί τους 300.000 συνδρομητές (το νούμερο είναι κατά προσέγγιση, γιατί αναφέρει μαζί τους συνδρομητές λιανικής της σε Ελλάδα και Κύπρο). Στην πλατφόρμα της Vodafone (βάσει εκτιμήσεων) είναι εγγεγραμμένοι περίπου 150 χιλ. συνδρομητές και στης Wind 80 χιλιάδες.

Αναφορικά με τις ξένες πλατφόρμες, το Netflix εκτιμάται ότι έχει περί τις 400 χιλ. συνδρομητές (σταθερούς), αν και τις υπηρεσίες του έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς πολύ περισσότεροι, και οι υπόλοιπες (Apple TV κ.λπ.) περί τους 100 χιλ. Με άλλα λόγια τα νοικοκυριά που πληρώνουν για να έχουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις πειρατικές πλατφόρμες, είναι περίπου 1,8 εκατ. Ως νούμερο, αν δεν υπήρχε η πειρατεία, θα ήταν ικανοποιητικό. Στον λογαριασμό ωστόσο μπαίνουν και άλλοι παράγοντες. Παρά την ανάγκη που δημιουργεί ο εγκλεισμός, λόγω της πανδημίας, για ψυχαγωγία στο σπίτι, οι οικονομικές δυσκολίες του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού δεν επιτρέπουν περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη στην αγορά αυτή. 

Ο κ. Τσαμάζ χθες μιλώντας για το Cosmote History, ένα κανάλι που δημιουργήθηκε έπειτα από δική του ιδέα και επιμονή, σημείωσε πως δεν αποφέρει οικονομικό όφελος στον όμιλο, αντίθετα χρηματοδοτείται με τα κεφάλαια που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του. Π.χ. μόνον ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις παραγωγές είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα επίσης με τον επικεφαλής του ΟΤΕ το κανάλι που προβάλλει ντοκιμαντέρ με έμφαση στην ελληνική ιστορία και πολιτισμό, θα συνεχίσει να στηρίζεται από τον όμιλο και τα επόμενα χρόνια. 

Κατά τη διάρκεια της ζωής του το Cosmote History έχει να παρουσιάσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ και πάνω από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων.  

 Πολλές από τις πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές του Cosmote History έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Βερολίνου.