Από την έντυπη έκδοση
Των Σοφίας Εμμανουήλ
και Γιώργου Γερακάρη
Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα πρόσθετα στοιχεία/σημειώματα που προσκόμισαν η διοίκηση και οι δικηγόροι της Folli Follie Group (FF Group) σε συνέχεια της συζήτησης (στις 15.11.2018) για τη νέα προσωρινή προστασία της και απέρριψε, χθες, το αίτημα, εξανεμίζοντας τα περιθώρια διαπραγματεύσεων για βιώσιμη λύση.
Φαίνεται ότι τα νέα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν την «αποδόμηση» που είχε προηγηθεί από την έκθεση της A&M για τον ισολογισμό και τους χειρισμούς της διοίκησης, αλλά και το δεδικασμένο, μιας και είχε προηγηθεί η απόρριψη της πρώτης αίτησης. Το τελευταίο ήταν βασικό επιχείρημα των τραπεζών, που τάχθηκαν κατά της FF Group και στη νέα αίτηση, οπότε πλέον έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα σε πλειστηριασμό του ενεχύρου (35,7%) στα πολυκαταστήματα attica.
Πάντως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μπορεί να είπε μόνο «όχι» στην υπαγωγή της Folli Follie Group (FF Group) σε καθεστώς προσωρινής (προληπτικής) προστασίας από τους πιστωτές της, αλλά και «ναι» στην αίτηση προσωρινής διαταγής ομάδας ανέγγυων πιστωτών της – στην πρώτη ομαδική προσφυγή κατά της εταιρείας και των ορκωτών ελεγκτών που υπέγραφαν τα τελευταία χρόνια τους ισολογισμούς της.
Μέχρι 11.1.2019
Πρακτικά, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την ομαδική υπόθεση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ορισθεί για τις 11.1.2019, δεν μπορεί να γίνει κάποια επιθετική πράξη μεταβολής της περιουσίας της εταιρείας ή/και των ορκωτών ελεγκτών της, των εμπορευμάτων της κ.ο.κ. από ενέγγυους ή ανέγγυους πιστωτές, για ποσό 2,5 εκατ. ευρώ.
Αυτό απορρέει από τη θετική έκβαση της αγωγής 56 επενδυτών (μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι της εταιρείας) μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ). Η αίτηση συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που συζητήθηκε και η προσωρινή διαταγή της FF Group. Η ομάδα των επενδυτών εξασφάλισε, χθες, προστασία με απώτερο στόχο να κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσίας της FF Group. Προφανώς υπάρχει ενδεχόμενο η συγκεκριμένη απαίτηση να καλύπτεται από περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων (στα οποία αναφέρεται η αίτηση) πλην της FF Group, π.χ. του ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος φέρεται να διαθέτει εξασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.
Θεωρητικά στο αμέσως επόμενο διάστημα η FF Group έχει μικρά περιθώρια να πιέσει πιστωτές, νέους ή/και υφιστάμενους επενδυτές να συμφωνήσουν σε ένα σχήμα το οποίο θα υποστηρίξει το σχέδιο εξυγίανσης. Προφανώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κάνει δεκτό το αίτημα της FF Group για έκδοση προσωρινής διαταγής, αλλά πλέον, όπως ανέφεραν χθες νομικοί κύκλοι, η εταιρεία είναι ακάλυπτη απέναντι στους πιστωτές και στις δικαστικές διεκδικήσεις τους και κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν δεν πετύχει μια συμφωνία την ύστατη ώρα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση της αίτησης της Folli Follie στο Πρωτοδικείο, την προηγούμενη εβδομάδα, οι δικηγόροι της υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι εάν στην εταιρεία δεν δοθεί σχετική προστασία, σε τρεις – τέσσερις μήνες θα οδηγηθεί σε πτώχευση.
124 επενδυτές
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί και νέα αγωγή. Μετά την ομάδα των «56» η ΕΕΕ έχει συγκεντρώσει στοιχεία για νέα αίτηση, για περίπου 124 επενδυτές, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Οι διεκδικήσεις τους εκτιμώνται πάνω από 6 εκατ. ευρώ, ενώ τον φάκελο μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα συμπληρώσουν στοιχεία κι άλλων ζημιωθέντων, καθώς, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Γιάννης Κυριακόπουλος, έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον από 4-5 μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού σε συνέχεια της υιοθέτησης από τον διεθνή οργανισμό προστασίας θεσμικών επενδυτών Institutional Shareholder Services Inc. της πρώτης ομαδικής αγωγής και σχετικής ανάρτησης (Folli Class Actions).