Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Με γεωμετρική… πρόοδο αυξάνονται οι τοποθετήσεις και τα πακέτα μετοχών στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ εν όψει της μερικής ιδιωτικοποίησης και της νέας σύμβασης για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης, το οποίο λήγει τον προσεχή Ιούνιο.
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου, η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/X.A. ενέκρινε την προσθήκη της μετοχής της ΕΥΔΑΠ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης – αποχέτευσης στην Ελλάδα και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2000.
Στον τομέα της ύδρευσης, μέσω 14.000 χιλιομέτρων δικτύου, εξυπηρετεί περίπου 4,4 εκατ. καταναλωτές (περίπου 2.160.000 συνδέσεις), ενώ στον τομέα της αποχέτευσης, με ένα δίκτυο μήκους 9.500 χιλιομέτρων, εξυπηρετεί περίπου 3,5 εκατ. χρήστες.
Η ΕΥΔΑΠ κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στην περιοχή της Αττικής έως και τον Ιούνιο του 2020, έπειτα από παράταση της σχετικής σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανανέωσής της.
Κέρδη πάνω από 51%
Μετά την ανακοίνωση της ένταξης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., η τιμή της μετοχής σημειώνει άνοδο 3,5% με αυξημένο όγκο συναλλαγών εν αναμονή εισροών από επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο δείκτη.
Η απόδοση της μετοχής από την αρχή του 2019 ξεπερνά το 51%, ενώ κατά το ίδιο διάστημα ο δείκτης FTSE25 ανεβαίνει 37%. Η διαφορά αυτή, μάλιστα, δημιουργείται κατά κύριο λόγο μετά τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουνίου έλαβε χώρα η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Η επιλογή του νέου Δ.Σ., όπως αναφέρει στη «Ν» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Ράνια Αικατερινάρη, βασισμένη σε αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες με επαγγελματικά κριτήρια, αξιολογώντας και τη συμπληρωματικότητα των γνώσεων των νέων μελών της διοίκησης, αλλά και η σημασία που δίνεται στη σωστή εταιρική διακυβέρνηση με ορισμό Επιτροπής Ελέγχου με τις απαιτούμενες γνώσεις και πλαίσιο λειτουργίας, σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή.
Σε μια εποχή καλύτερης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και εξωστρέφειας, με έμφαση τόσο στην οικονομική απόδοση αλλά και σε παραμέτρους που είναι εξίσου σημαντικές για τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη μιας εταιρείας κοινής ωφέλειας όπως η ΕΥΔΑΠ και που αφορούν την περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση και την υπεύθυνη διοίκηση, καταλήγει η κ. Αικατερινάρη.
Τα διεθνή funds
Αξίζει να αναφερθεί ότι θέση στην ΕΥΔΑΠ έχει λάβει ένα αμερικανικό fund από τη Νέα Υόρκη, ύστερα από την απόκτηση πακέτου μετοχών.
Η θέση ήταν μικρή σχετικά, περί τις 100.000 μετοχές, αλλά έρχεται ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ευρωπαϊκά funds για να αποκτήσουν μετοχές το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, για την εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το fund Αmber Capital, το οποίο είναι γνωστό από τις συμμετοχές του στον ΟΤΕ και την Ελλάκτωρ.
Η ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας και του ευαίσθητου αντικειμένου της, βρίσκεται στο «κάτω» μέρος της λίστας ιδιωτικοποιήσεων, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να πωλήσει 11,33% των μετοχών που κατέχει, αλλά όχι στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 50,1% των μετοχών, ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον το 9,99%, ενώ θέσεις κατέχουν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, αλλά κι ένας Έλληνας ιδιώτης επενδυτής.
Η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ, πάντως, η οποία ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ, αλλά και η εταιρική διακυβέρνηση που εφαρμόζεται, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Η υπογραφή νέας σύμβασης και ο ρόλος του Υπερταμείου
Μέχρι τον Ιούνιο του 2020 η ΕΥΔΑΠ έχει να λύσει το θέμα του φυσικού μονοπωλίου που κατέχει, καθώς λήγει η σύμβαση του 1999 με την οποία παραχωρήθηκε το δικαίωμα της αποκλειστικής παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης. Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγει συζητήσεις η υπεύθυνη του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη, σχετικά με το τίμημα και τα ανταλλάγματα της νέας σύμβασης που χρειάζεται να συναφθεί.
Ως γνωστόν, προ των εκλογών, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέλαβε ο Χάρης Σαχίνης, ο οποίος είναι γνωστός από τη θητεία του στη ΔΕΠΑ, όταν είχαν διεξαχθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για το φυσικό αέριο. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το θέμα της αύξησης των τιμολογίων, το θέμα -με βάση οδηγία- έχει παραπεμφθεί για το 2020.