Skip to main content

390 εκατ. ευρώ η «προίκα» του ιαματικού τουρισμού

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Στα 390 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο δυνητικός συνολικός τζίρος της αγοράς ιαματικών λουτρών στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πανελλαδική Έρευνα Κοινού για τα Ιαματικά Λουτρά που διενήργησε τον Σεπτέμβριο του 2018 η Palmos Analysis για λογαριασμό του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Η έρευνα αναφέρει πως, υπό την προϋπόθεση ότι βελτιώνονται η εικόνα και οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών, ο Έλληνας είναι διατεθειμένος να ξοδέψει κατά μέσο όρο 45 ευρώ σε ημερήσια βάση για διαμονή, εστίαση, λουτροθεραπεία κ.λπ., ενώ θα παρέμενε για λουτροθεραπεία για 5-8 ημέρες. Να σημειωθεί ότι πέρυσι επισκέφθηκαν τα ιαματικά λουτρά 1,5 εκατ. Έλληνες και η μέγιστη δαπάνη για τη χρήση τους εκτιμήθηκε ότι ανήλθε στα 106 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η αγορά μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να τριπλασιασθεί.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 64% των Ελλήνων σκέφτεται να επισκεφθεί σίγουρα ή μάλλον ιαματικά λουτρά στο μέλλον, όμως μόνο το 44% το έχει κάνει μέχρι σήμερα (4 εκατ. επισκέπτες), με κυριότερο λόγο αποχής από τον ιαματικό τουρισμό την αίσθηση ότι δεν τους χρειάζεται ή ότι δεν μπορούν να ωφεληθούν σε θεραπευτικό επίπεδο. Αντίθετα, όσοι έχουν επισκεφθεί ιαματική πηγή στο παρελθόν αναφέρουν ότι προτίμησαν τον ιαματικό τουρισμό για λόγους αναψυχής (70%) και για θεραπευτικούς λόγους (45%).

Ο αριθμός των δυνητικά πρόσθετων επισκεπτών των ιαματικών λουτρών στην Ελλάδα στο μέλλον εκτιμάται στα 3,1 εκατ. Το τελευταίο έτος 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, με το 39% αυτών να επισκέφθηκε κάποια το τελευταίο 12μηνο (από τον Σεπτέμβριο του 2017). Την τελευταία πενταετία υπολογίζεται ότι 3,3 εκατ. άνθρωποι έχουν επισκεφθεί ιαματικές πηγές της Ελλάδας, ενώ 2 στους 3 τις ξαναεπισκέπτονται. Η δημοφιλέστερη περίοδος επισκέψεων είναι το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος (46%) και ακολουθεί η περίοδος Οκτώβριος-Δεκέμβριος (21%).

Η έρευνα παρουσιάστηκε ολόκληρη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων-μελών του ΣΔΙΠΕ από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και στελεχών των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, αποτυπώθηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τεράστια πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον τουρισμό υγείας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε αναλυτική συζήτηση με εκπροσώπους του υπουργείου Τουρισμού για διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του ιαματικού τουρισμού, ενώ ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και Θεραπειών, εισηγήθηκε την επιδημιολογική-κλινική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ενδείξεων των ιαματικών φυσικών πόρων. Επίσης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παπά, τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο φορέων, δεδομένου ότι σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες η ρευματοπάθεια είναι ο κύριος ιατρικός λόγος επίσκεψης στις ιαματικές πηγές.