Skip to main content

Χ.Α.: Προ των πυλών το πρόγραμμα Roots για χρηματοδότηση καινοτόμων μμε

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ιουλίας Ζαφόλια 
[email protected]

Μία επιπλέον εναλλακτική χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζητούν οργανική και στρατηγική ανάπτυξη, αλλά και ανάδειξη των ανταγωνιστικών επιχειρηματικών τους σχεδίων, θα επιχειρήσει να δώσει το πρόγραμμα Roots, που σύντομα ανοίγει τις… διαδικτυακές του πύλες και αποτελεί πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. 

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια με τους κανόνες και τις βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς. Μέσα από μια σειρά δράσεων σύνδεσης με διεθνή δίκτυα τεχνογνωσίας, το πρόγραμμα στοχεύει τόσο στην αξιολόγηση όσο και στη βελτίωση της εξοικείωσης νεοφυών και μικρομεσαίων εταιρειών με τα διαφορετικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία, όσο και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά την επιχειρηματική τους πρόταση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης διεθνούς τάσης για τη χρηματοδότηση του νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού. 

«Οι συνθήκες του ανταγωνισμού υπό το καθεστώς της παγκοσμιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσιάζουν διεθνώς νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις και οφείλουμε η ελληνική επιχειρηματικότητα να μη μείνει πίσω. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου που θα υποστηρίζει αναπτυσσόμενες μμε να αξιοποιούν καινοτόμες ιδέες, και θα τις βοηθά να εκμεταλλευτούν πραγματικές ευκαιρίες και δυνατότητες, αποκτώντας πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν» δηλώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι φορέων που θα συνεργαστούν στο πρόγραμμα αυτό. Στην επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Roots είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Ν» και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της μετατροπής του παραγωγικού ιστού της παγκόσμιας οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, πρωταρχικός σκοπός είναι να γνωρίσουν οι εταιρείες τις διεθνώς διαμορφούμενες βέλτιστες πρακτικές σε θέματα επιχειρηματικότητας, εταιρικής διακυβέρνησης και αξιοποίησης της καινοτομίας, και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ανάδειξης, ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Μέσω διάφορων δράσεων σύνδεσης με διεθνή δίκτυα τεχνογνωσίας και με τη στήριξη κορυφαίων συνεργατών από τον χώρο της κεφαλαιαγοράς και της επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της εξοικείωσης των εταιρειών με διαφορετικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία, και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά το επενδυτικό προφίλ της επιχειρηματικής τους πρωτοβουλίας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης διεθνούς τάσης γύρω από την προετοιμασία χρηματοδότησης των εταιρειών». 

Ανοικτή πρόσκληση
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ανοικτή πρόσκληση υποβολής αίτησης σε εταιρείες που πιστεύουν πως έχουν μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση, η υλοποίηση της οποίας θα διαμορφώνει την προοπτική κλιμάκωσης της ανάπτυξής τους. Οι εταιρείες θα συμπληρώνουν και θα υποβάλλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Στόχος είναι να αξιολογηθούν και να αναδειχθούν επενδυτικές προτάσεις που επιδιώκουν την επιχειρηματική επέκταση της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών που αξιοποιούν την καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το πρόγραμμα καταρχήν εστιάζει σε 10 κλάδους που η ελληνική οικονομία έχει και μπορεί να αναπτύξει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η επιτυχής κατάληξη κάθε μιας επενδυτικής πρότασης είναι να καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή της, που αποτελεί και τον καταλύτη της πραγματικής αξίας της πρότασης.

Η διαδρομή προς την επιτυχία των εταιρειών που θα καταθέσουν επιχειρηματικές προτάσεις στο πρόγραμμα, υποστηρίζεται από τρεις δράσεις του:

  • Την αξιολόγηση των προτάσεων, από κατά περίπτωση διαφορετικό μίγμα ειδικών με διεθνή και τοπική γνώση και εμπειρία προσανατολισμένη στο αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας. 
  • Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία, σε θέματα προσανατολισμένα στις αρχές και την πρακτική της κεφαλαιαγοράς, τα «πρωτόκολλα» σεβασμού της πολυμετοχικότητας, τα εναλλακτικά χρηματοοικονομικά εργαλεία και τους μηχανισμούς αξιοποίησής τους.
  • Τη διαμόρφωση ενός υβριδικού περιβάλλοντος για την παρουσίαση της επενδυτικής τους πρότασης, που θα τους επιτρέψει γρήγορα να αντιληφθούν την αξία της και αν χρειαστεί να αποφασίσουν αν θα την προσαρμόσουν κατάλληλα. Παράλληλα η παροχή υποστήριξης, ώστε όπου χρειαστεί να βελτιώσουν τόσο τη δομή της εταιρείας -είτε χρηματοοικονομικά είτε επιχειρησιακά- όσο και την επικοινωνιακή της προσέγγιση, ώστε να απευθυνθούν με μεγαλύτερη επιτυχία στον πραγματικό κριτή, που είναι η αγορά. 

H διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποτελείται από τρία στάδια που ανταποκρίνονται στα παραδοτέα που πρέπει να υποβάλλουν οι εταιρείες – το επιχειρηματικό τους σχέδιο, τη χρηματοοικονομική τους δομή, και τέλος την παρουσίαση της ολοκληρωμένης επενδυτικής πρότασης (investment readiness). Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εταιρείες θα αξιολογούνται και θα λαμβάνουν προτάσεις για την οργανωτική και στρατηγική βελτίωση της πρότασής τους.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος συνυπάρχουν στο πρόγραμμα δύο διαδικασίες, η συμβουλευτική και η δομημένη εκπαίδευση με βάση τις ανάγκες της εταιρείας. 

Ο ρόλος του συμβούλου 
Με την είσοδο στο πρόγραμμα, την κάθε εταιρεία αναλαμβάνει ένας mentor, ο οποίος θα τη βοηθήσει να καλύψει κενά στη στρατηγική της επιχειρηματικής πρότασης που θέλει να υλοποιήσει, καθώς και ένας επενδυτικός σύμβουλος, που θα βοηθήσει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής πρότασης προς τους επενδυτές που θα καταθέσει η εταιρεία. Τον ρόλο του mentor και του επενδυτικού συμβούλου αναλαμβάνουν έμπειρα στελέχη από τους Corporate Champions, και από εξειδικευμένους συνεργάτες του Roots, όπως η Grant Thornton. Η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συμμετέχουν ως Corporate Champions του προγράμματος, ενώ υπάρχουν και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες. 

Κnow-how
Στο πρόγραμμα Roots περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων δικτύωσης, με παγκοσμίως διακεκριμένους ομιλητές, που έχουν στόχο την ανάδειξη στην Ελλάδα των διεθνών τάσεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας, επενδυτικών πρακτικών και εταιρικής διακυβέρνησης. Στόχος των παραπάνω, η ουσιαστική ενημέρωση της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής και η μεταφορά τεχνογνωσίας.

Δομημένη εκπαίδευση

  • Το δομημένο μέρος της εκπαίδευσης του προγράμματος Roots αποτελείται, συνοπτικά, από:
  • Έξι e-learning courses από το Τhunderbird School of Global Management του Arizona State University. Η θεματολογία που καλύπτουν αφορά business analytics, big data, data mining, CSR, environmental sustainability & innovation και leadership. Τα e-learning courses έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με το GFCC και το Global Competitiveness Academy.
  • Ένα τριήμερο executive course, σχεδιασμένο από τον κ. Γιώργο Σεραφείμ, καθηγητή στο Harvard Business School. Το executive course θα προσεγγίσει σφαιρικά το θέμα του corporate performance (measuring, analyzing, driving and communicating corporate performance).
  • Ενημερωτικά σεμινάρια πάνω σε τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα εταιρικής χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς. Τα σεμινάρια σχεδιάζονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το CFA Hellenic Society και στοχεύουν να αυξήσουν τη γνώση των εταιρειών πάνω στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της κεφαλαιαγοράς.
  • Workshops που διοργανώνονται με την υποστήριξη των Corporate Champions και συνεργατών με σκοπό τη στοχευμένη μεταφορά τεχνογνωσίας και επιχειρηματικής εμπειρίας στις εταιρείες του προγράμματος. 
  • Παρουσιάσεις και workshops σε εξειδικευμένα θέματα απαιτήσεων και λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου, του θεσμικού πλαισίου και του πλαισίου εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης.
  • Εκπαίδευση πάνω σε θέματα HR και ανάπτυξης προσωπικών ικανοτήτων, καθώς και επιπρόσθετα σεμινάρια με βάση τις ανάγκες των εταιρειών που συμμετέχουν.