Skip to main content

Παράδοση και σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου καθιστά την Ελλάδα ως την 37η χώρα που θα εισαγάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Της Μαρίας Συρεγγέλα, γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» συνιστά ακόμα μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για μια συμπεριληπτική Ελλάδα.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ σημαντικό βήμα προς την  κατεύθυνση της κοινωνικής ισότητας και της ευημερίας, διότι ισότητα στον γάμο σημαίνει και ισότητα στην αξιοπρέπεια. Δεν πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν «αόρατοι και αποκλεισμένοι» άνθρωποι λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και πάνω από όλα δεν πρέπει να υπάρχουν «αόρατα και αποκλεισμένα παιδιά» λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων τους.

Ο ΓΑΜΟΣ για εμάς δεν είναι μόνο επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων, αλλά είναι και μια συμφωνία αυτών των ανθρώπων, από την οποία απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και για τα δύο μέρη.

ΜΕ ΑΥΤΟ ως δεδομένο, το εν λόγω νομοσχέδιο δημιουργεί το απαραίτητο εκείνο νομικό πλαίσιο ώστε όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ στη χώρα μας να μοιάζει ως κάτι νέο, δεν είναι όμως. Η ισότητα στον γάμο ισχύει σε πολλές χώρες στον κόσμο και στην Ευρώπη και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο καθιστά την Ελλάδα ως την 37η χώρα που θα εισαγάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

ΑΥΤΟ το επιτυγχάνουμε χωρίς  εκτεταμένες νομικές παρεμβάσεις, παρά μονάχα μέσα από 15 άρθρα, τα οποία αποσκοπούν στο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Την ίδια στιγμή προστατεύουμε και τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία, συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

ΈΤΣΙ, λόγου χάρη, βάζουμε τέλος στο σημερινό παράδοξο, τα μέλη μιας οικογένειας που ζει και αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, μόλις έρχονται στην Ελλάδα να θεωρούνται από το κράτος ως άτομα άγνωστα μεταξύ τους. Ρυθμίζεται, επίσης, το παράδοξο και άδικο σε ορισμένες περιπτώσεις, να μην μπορούν παιδιά Ελλήνων να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια.

Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και τα θέματα αδειών και διευκολύνσεων των γονέων για την ανατροφή των τέκνων τους, που ισχύουν για όλες και όλους και πλέον θα ισχύουν και για τους ομόφυλους γονείς.

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι ρυθμίζεται η επέκταση της εξάμηνης προστασίας από απόλυση και σε ομόφυλους γονείς που έχουν υιοθετήσει παιδί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, το παρόν νομοσχέδιο ενισχύει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να τα στερεί από καμία και κανέναν άλλο, χωρίς να τα περιορίζει και χωρίς να θίγει τον θεσμό της οικογένειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα από τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αναγνωρίζει μια πραγματικότητα, η οποία μπορεί σε κάποιες και κάποιους να μην αρέσει, υπάρχει, όμως, ως πραγματικότητα.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, εμείς τώρα σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτή τη θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και τη δημιουργία ενός προστατευτικού πλαισίου πρωτίστως για τα παιδιά.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ως γνήσια λαϊκό κόμμα, καταφέρνει, για μια ακόμα φορά, να συνδυάσει την παράδοση με τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα βάζοντας ως προτεραιότητα των άνθρωπο και τα ατομικά του δικαιώματα.