Skip to main content

Απλούστευση του ενωσιακού δικαίου στην Ε.Ε.

Η πλατφόρμα Fit for Future (F4F) συνιστά τη μετεξέλιξη του προγράμματος REFIT από το 2020 και διαμορφώνει μια καθιερωμένη πρότυπη μέθοδο απλούστευσης του νομοθετικού πλαισίου.

Των Ηλία Κορομηλά, εκπροσώπου της κυβέρνησης στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Fit for Future, και Αντώνη Αγγελάκη, εκπροσώπου Ενδιαφερομένων Μερών στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Fit for Future

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ απλοποίησης του ενωσιακού δικαίου με την ονομασία REFIT (Regulatory Fitness Program) δημιουργεί από το 2015 ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησής του, το οποίο εδράζεται πλέον σε μια θεσμοποιημένη διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα καινοτόμα στοιχεία της πλατφόρμας REFIT συνδυάζουν νέες πρακτικές διαβούλευσης και διαλόγου, ενώ βασική διάσταση συνιστά η συμπερίληψη κάθε ενδιαφερόμενου φορέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ σκοπός της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει, εξαρχής, την απλούστευση του ενωσιακού δικαίου με απώτερο στόχο τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων. Το REFIT καλύπτει ολόκληρο το φάσμα εφαρμογής πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμορφώνεται βάσει των καταστατικών αρχών της επικουρικότητας, της αναλογικότητας, καθώς και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική, βλ. Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη).

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ Fit for Future (F4F) συνιστά τη μετεξέλιξη του προγράμματος REFIT από το 2020 και διαμορφώνει μια καθιερωμένη πρότυπη μέθοδο απλούστευσης του νομοθετικού
πλαισίου. Η πλατφόρμα λειτουργεί μέσα από την ενεργό συμμετοχή εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου και συγκροτείται από δύο ομάδες: i) εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών και ii) εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων μερών. Η χώρα μας εκπροσωπείται θεσμικά από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Οι δύο ομάδες λειτουργούν υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων παρέχει τη δυνατότητα συστηματικής συμμετοχής των κρατών-μελών και ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία απλούστευσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΓΙΑ ΤΟ 2023, η πλατφόρμα Fit for Future επικεντρώνεται σε οκτώ θέματα προκειμένου να διαμορφώσει Σχέδια Γνώμης με τεκμηριωμένες συστάσεις σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο απλούστευσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και την περαιτέρω μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων. Χρήζει επισήμανσης ότι η συγκεκριμένη θεματολογία βασίζεται σε προτάσεις από τα μέλη της πλατφόρμας (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων), προτάσεις από το ευρύ κοινό και τους Ευρωπαίους πολίτες, διαβουλεύσεις με το δίκτυο απεσταλμένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SME envoys network), καθώς και το RegHub (europa.eu), το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ διαδικασία συνιστά έναν καινοτόμο και συνεργατικό τρόπο απλούστευσης του ενωσιακού δικαίου. Οι βασικές θεματικές του προγράμματος εργασίας για το 2023 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ζητήματα απλοποίησης σε επίπεδο δημοσίων προμηθειών, εργαλεία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέματα επαγγελματικής κινητικότητας στα κράτη-μέλη, αξιολόγηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, καθώς και πεδία σχετικά με το πρόγραμμα Digital Europe.

ΣΥΝΙΣΤΑ κοινή παραδοχή ότι το εντόνως μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον απαιτεί τη συνεχή προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου με
προσανατολισμό την προώθηση των κατάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων. Ως εκ τούτου, η νομοπαρασκευαστική διαδικασία που συναρμόζει αρχές, μέσα και μεθόδους καλής νομοθέτησης, προϋποθέτει τη διευρυμένη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων σε κάθε στάδιο διαμόρφωσης πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντέλει, η ποιότητα του θεσμικού περιβάλλοντος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα δημοκρατικής λειτουργίας.