Skip to main content

Μαρία Συρεγγέλα: Στηρίζουμε ουσιαστικά τη γυναικεία εργασία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Με τις πρωτοβουλίες μας βοηθάμε τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή και να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα και να αναρριχηθούν σε θέσεις που τους αξίζουν.

N Society

Της Μαρίας Συρεγγέλα, υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕIΟ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε δράσεις για να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας και να πετύχουμε την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα για τη στήριξη της γυναικείας εργασίας, μέτρα πρακτικά, ουσιαστικά και με αποτέλεσμα. Έτσι, καταφέραμε να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία στο 15% τον Σεπτέμβριο του 2022 από το 21,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

ΜΕ ΤΙΣ πρωτοβουλίες μας βοηθάμε τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή και να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα και να αναρριχηθούν σε θέσεις που τους αξίζουν.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ οι γυναίκες που επιλέγουν να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους μετά τη γέννηση του παιδιού τους ή να ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την απόκτηση του τέκνου να συναντάνε εμπόδια. Γι’ αυτό με τον νέο εργασιακό νόμο συμπληρώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών και θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, άδεια που χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη.

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ λοιπόν που λαμβάνουν οι μητέρες δεν αποτελούν αντικίνητρο για την πρόσληψή τους, αφού πλέον λαμβάνουν άδειες και οι πατέρες. Δεν είναι σωστό ο γάμος και η γέννηση των παιδιών να επηρεάζουν την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών. Εμείς αγωνιζόμαστε για να
αλλάξουμε τις νοοτροπίες και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τους ρόλους των δύο φύλων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ διευρύνουμε το δικαίωμα των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών να κάνουν χρήση ευέλικτων συνθηκών απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να
εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες φροντίδας της οικογένειάς τους, ενώ ορθώνουμε ένα τείχος προστασίας των θέσεων εργασίας με την απαγόρευση απόλυσης όσων κάνουν χρήση των διευκολύνσεων για να συνδυάσουν τις ευθύνες στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή.

ΕΠΙΣΗΣ, υλοποιούμε μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 και τα οποία ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύουν τη γυναικεία εργασία και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα λόγω φύλου.

ΔΙΝΟΥΜΕ «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση των στερεοτυπικών έμφυλων ρόλων και δημιουργούν φιλικό εργασιακό περιβάλλον τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

ΕΠΙΣΗΣ, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», μια πρωτοβουλία που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και «απαντά» στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Το πρόγραμμα αφορά την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως
2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός επιμελητή ή μιας επιμελήτριας. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε 61 δήμους και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

ΣΤΟΧΟΣ μας είναι να στηρίξουμε εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους, κάνοντας πράξη μια προεκλογική μας δέσμευση. Την ίδια ώρα, με τη συγκεκριμένη δράση μειώνεται η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως επιμελητές και επιμελήτριες.

ΓΙΑ ΝΑ γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα του προγράμματος, αρκεί να σας αναφέρω ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι η φροντίδα μικρών παιδιών επηρεάζει την εργασία τους είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το ποσοστό των ανδρών (32,0% έναντι 14,6%).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, δε, η διακοπή της καριέρας για τη φροντίδα των παιδιών αφορά κυρίως τις γυναίκες (49,7% έναντι 4,0% των ανδρών), ενώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένα ποσοστό των γυναικών που αγγίζει το 10,9% δεν εργάστηκε ποτέ προκειμένου να φροντίσει τα παιδιά του, καθώς δεν είχε βοήθεια με τη φύλαξη.

ΕΜΕΙΣ αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανάγκες των γυναικών και το αποδεικνύουμε συνεχώς δημιουργώντας νέες και καινοτόμες δράσεις στήριξής τους.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ πλαίσιο είναι και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Και το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τις οικογένειες στη χώρα μας, καθώς και τις εργαζόμενες μητέρες να αντιμετωπίσουν πολλές από τις δυσκολίες που συναντάνε
στην προσπάθειά τους να επιλέξουν κάποιον ασφαλή χώρο φύλαξης για τα παιδιά τους (όταν είναι βρέφη) τις ώρες που εργάζονται.

ΣΤΟΧΟΣ του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους, να μειώνουν τον χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς
τον χώρο φύλαξης του παιδιού τους, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους, εφόσον το επιθυμούν.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ μας δεν τελειώνουν εδώ. Προωθούμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και υποστηρίζουμε τις γυναίκες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Δημιουργήσαμε το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες» προκειμένου να προωθήσουμε το γυναικείο ταλέντο και οι γυναίκες στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε εστιάζουν στην εκπαίδευση των κοριτσιών σε έναν κόσμο που αλλάζει, στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην έρευνα, καθώς και στη διεύρυνση ευκαιριών για γυναίκες
επιχειρηματίες.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μειώνουμε τη γυναικεία ανεργία, ενισχύουμε τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και αξιοποιούμε ισότιμα το γυναικείο δυναμικό της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την οικονομία μας και θέτουμε τα θεμέλια για την κοινωνική μας πρόοδο.