Skip to main content

«Να μην χρησιμοποιήσει η Ελλάδα το ρωσικό ζήτημα ως διαπραγματευτικό χαρτί»

Στην προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να μην χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο που έχει σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως διαπραγματευτικό χαρτί για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει, προέβη ανώτατος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα  με το Reuters.

«Κάθε προσπάθεια να συνδεθούν αυτά τα δύο ζητήματα πρέπει να σταματήσουν εν τη γεννέσει» δήλωσε ο Νορμπέρτ Ρέτγκεν επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου.

«Πρέπει να κάνουμε  ξεκάθαρο στην Ελλάδα ότι η κοινή δράση είναι αποφασιστικής σημασίας για την λειτουργικότητα της Ε.Ε.» τόνισε.

Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα Νίκο Κοτζιά δήλωσε πως το Βερολίνο πλέον ανησυχεί λιγότερο για τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, σύμφωνα με Reuters που επικαλείται γερμανική κυβερνητική πηγή.

Οι ανακοινώσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Ελλάδας είχαν δημιουργήσει ανησυχία ότι ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο η Ε.Ε. να πετύχει μια κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, επισημαίνει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείο και προσθέτει: «Όμως, αφού ο κ. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τον κ. Κοτζιά επί 20 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στην οποία θα εξεταστεί η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η γερμανική κυβέρνηση πλέον ανησυχεί λιγότερο από πριν».