Skip to main content

Σουλτς: Θετικό βήμα η αναζήτηση λύσεων από κοινού με την Ε.Ε.

Την πρόθεση της νέα κυβέρνησης να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους τις θέσεις της αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά μονομερώς και με επιμονή ότι «αυτή είναι η άποψή μας», αλλά τα θέτει στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, αποτελεί πολύ καλό βήμα το γεγονός ότι η Ελλάδα αναζητεί λύσεις από κοινού με τους εταίρους της.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πάντως ότι σε ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι ο κ. Τσίπρας «θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν ισχύει, θα καταθέσει προτάσεις και θα συζητηθούν οι προτασεις αυτές». 

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Ε.Κ. εκτίμησε οτι οι συζητήσεις αυτές θα συνοδεύονται πιθανόν από διαφωνίες και συγκρούσεις, κάτι που -όπως σημείωσε- έγινε αισθητό και στη μεταξύ τους συνάντηση.

Παρόλα αυτά ο κ. Σουλτς δήλωσε ευγνώμων για τη συζήτηση που προηγήθηκε, γνωστοποίησε ότι με τον Πρωθυπουργό συμφώνησαν σε πολλά θέματα και πως υπήρξαν και άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. 

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επισκεφθεί την Ελλάδα, ανέφερε ότι πιστεύει ότι «είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο». Δήλωσε ακόμη ικανοποιημένος για την προθυμία της Ελλάδα να δρομολογήσει διάλογο και για το θέμα της Ρωσίας. 

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορεία.