Skip to main content

Εγκλωβισμένο στο διεθνές περιβάλλον το Χ.Α.

Με αξιοσημείωτη πτώση εκκίνησε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, σαφώς επηρεασμένο από το διεθνές επενδυτικό κλίμα, στο οποίο κυριαρχεί το νέο sell off σε πετρέλαιο και Κίνα.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.00), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,52% στις 526,60 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 2,01% στις 145,59 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,75 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται επτά μετοχές, πτωτικά 37, ενώ τρεις παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 2,64% στις 29,91 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να εμφανίζει σημαντική πτώση. Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί στο 4,91% , η Eurobank στο 3,46% , η Alpha Bank στο 2,22%  ενώ η  Εθνική παραμένει αμετάβλητη στα 0,225 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco κινείται πτωτικά κατά 3,10% ενώ η Aegean σημειώνει απώλειες της τάξης του 2%. Άνω του 2% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα του 2ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής». Παρά τα θετικότερα – του αναμενόμενου – στοιχεία για το 2015, σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή μεταστροφή προς την αύξηση των επενδύσεων αλλά και μία στήριξη των κλάδων που συνεισφέρουν περισσότερο στην ελληνική οικονομία, μέσω της ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους. Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των μεγάλων τομών που έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη

Στην αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η α’ αξιολόγηση και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα.

Την προσήλωσή της στην επένδυση στην Ελλάδα διατυπώνει η διοίκηση της Eldorado Gold στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2015 και εκτιμήσεων για το 2016, παρά το γεγονός ότι αναμένει μείωση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων στη χώρα μας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο εξορυκτικό έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με τον CEO της Eldorado Gold Πολ Ράιτ «με βάση το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας παραμένουμε προσηλωμένοι στην επένδυση και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Ελλάδα και τα προσδοκόμενα οφέλη για τους μετόχους της εταιρείας»,

Αποδυναμωμένη κατά περίπου 15 δισ. ευρώ και στην προτελευταία θέση του παγκόσμιου χάρτη βρίσκει τη χρηματιστηριακή αγορά η πρώτη επέτειος της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς -η οποία σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα για την ιστορία του Χρηματιστηρίου γεγονότα, όπως το κλείσιμο αυτού για έναν μήνα, αλλά και ιδιαίτερα «επώδυνες» εξελίξεις, όπως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- η εγχώρια αγορά υπέστη στο μεγαλύτερο μέρος της βαθύτατη πτώση, βρέθηκε στη δίνη ισχυρών πωλήσεων και μετράει σήμερα αποκαρδιωτικές σε πολλές περιπτώσεις απώλειες.

Αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και πτώση της αξίας των πωλήσεων του βιομηχανικού κλάδου καταγράφει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) ενισχύθηκε κατά 278,40 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο 2015, με τη μεταβολή αυτή να αποδίδεται στην αύξηση του ισοζυγίου αγαθών, πρωτογενών εισοδημάτων, και δευτερογενών εισοδημάτων της τάξης των 108,02 εκατ. ευρώ, 301,80 εκατ. ευρώ και 61,16 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά το ισοζύγιο υπηρεσιών μειώθηκε κατά 192,58 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr