Skip to main content

Άρση ασυλίας του Μ. Σαλμά ζητεί η Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τις υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις, ώστε να αποφασίσει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να σταλεί στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνονται ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για την τέλεση του κακουργήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δικογραφία αφορά σε ενδεχόμενη ζημία του ΕΟΠΥΥ κατά χιλιάδες ευρώ από την υπόθεση των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών για αρθροσκοπήσεις.

Η έρευνα επικεντρωθηκε σε συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με δύο διαγνωστικά κέντρα (το ένα εκ των οποίων συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ιατρείο του Μάριου Σαλμά). Κατά την έρευνα, ελέγχθηκαν συνολικά 553 παραπεμπτικά τα οποία υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση. Τα 543 συνταγογραφήθηκαν από τον Μάριο Σαλμά και φέρονται να διαπιστώθηκαν παρατυπίες στο σύνολό τους (ενδεικτικά, 363 χωρίς υπογραφή ασφαλισμένου, 109 δεν φέρουν σφραγίδα του παρόχου υγείας).

Συνολικά, το διάστημα από 15/6/2015 έως 31/8/2016, και στους δύο παρόχους πληρώθηκαν 554.458 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προκύπτει ότι τα περισσότερα παραστατικά τα οποία αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ δεν ήταν νομότυπα.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς επισημαίνει ότι, εφόσον προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργού, δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα χωρίς την άδεια της Βουλής και ζητεί την άρση ασυλίας του βουλευτή.

Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ και ιδιώτες.

naftemporiki.gr