Skip to main content

Apple: Η πρώτη εταιρεία με αξία πάνω από 3 τρισ. δολάρια

Η Apple Inc έγινε τη Δευτέρα η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισ. δολάρια, χάρη στην βεβαιότητα των επενδυτών ότι η κατασκευάστρια του iPhone θα συνεχίσει να λανσάρει προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά, καθώς εξερευνά νέες αγορές όπως τα αυτόματα αυτοκίνητα και το «metaverse».

Η αξία της μετοχής της εταιρείας έφθασε στα 182,88 δολάρια στη διάρκεια της ημέρας, που αποτελεί ρεκόρ, στην πρώτη συνεδρίαση του 2022.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κεφαλαιοποίησής της, ας σκεφτεί το εξής. Η αξία της εταιρείας που ίδρυσε σε ένα γκαράζ της Καλιφόρνια ο Στιβ Τζομπς το 1976 είναι σήμερα υψηλότερη ακόμη και από την αθροιστική αξία των ακόλουθων επιχειρηματικών γιγάντων: Walmart, Disney, Netflix, Nike, Exxon Mobil, Coca Cola, Comcast, Morgan Stanley, McDonald’s, AT&T, Goldman Sachs, Boeing, IBM και Ford. 

Η κατάκτηση αυτού του ορόσημου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς και την ταχύτητα με την οποία ήρθε. Τον Αύγουστο του 2018 η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Ήταν ένα επίτευγμα για το οποίο χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα η αξία της έσπασε και το φράγμα των 2 τρισ. δολαριών. Για να ανέβει ακόμη κατά 1 τρισ. δολάρια χρειάστηκε να περάσουν μόλις 16 μήνες και 15 ημέρες. 

Η Apple καλύπτει σήμερα το 7% της συνολικής αξίας του αμερικανικού δείκτη S&P 500, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της IBM, που το 1984 κάλυπτε το 6,4% του δείκτη. Να θυμίσουμε πως όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το iPhone τον Ιανουάριο του 2007 η αξία της ήταν 73,4 δισ. δολάρια. 15 χρόνια αργότερα το έξυπνο κινητό της εταιρείας είναι ένα από τα πλέον ευπώλητα προϊόντα στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία. Στην οικονομική χρήση που έληξε τον Σεπτέμβριο οι παγκόσμιες πωλήσεις iPhone σκαρφάλωσαν στα 192 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times, CNBC