Skip to main content

Αμφισβητεί ρωσική εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις ο Τραμπ

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Ρωσία ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν εάν επισκεφθεί τη χώρα του αφού αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που πήγαν να καλύψουν τον εορτασμό για την έλευση του νέου έτους στο ακίνητό του Mar-a-Lago, ο Τραμπ απάντησε «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε πιεστικά εάν θα συναντήσει την Τσάι Ινγκ-γουέν, την πρόεδρο της Ταϊβάν, σε περίπτωση που βρεθεί στις ΗΠΑ, αφού ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα κάνει μια στάση στο Χιούστον την 7η Ιανουαρίου κι άλλη μια στο Σαν Φρανσίσκο την 13η Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος σε άλλο ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ προειδοποίησε εναντίον της βιασύνης στην επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την Παρασκευή επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία πιθανόν βρίσκεται πίσω από μια εισβολή χάκερ σε μια εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βερμόντ.

«Νομίζω ότι είναι άδικο εάν δεν το γνωρίζουμε. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Ξέρω επίσης πράγματα που άλλοι αγνοούν, και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι», είπε ο Τραμπ. Ερωτηθείς τι εννοεί, ο ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «θα μάθετε την Τρίτη ή την Τετάρτη», χωρίς να δώσει κάποια διευκρίνιση.

Ο Τραμπ προσπάθησε εξάλλου να δώσει έναν θετικό τόνο στις δηλώσεις του λέγοντας πως ελπίζει ότι «θα έχουμε εξαίρετες σχέσεις με πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας».

Όμως δεν δίστασε να επικρίνει ξανά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για τις δηλώσεις του σχετικά με την πολιτική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ άδικες».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters