Skip to main content

Ομόλογα: Στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών το ελληνικό επταετές

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε άνοδο επέστρεψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να μπαίνουν δυναμικά μετά τις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων ημερών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ελληνική αγορά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε τράπεζες να προχωρήσουν σε έκδοση επταετούς ομολόγου, στην τρίτη έξοδο της χώρας μας, για εφέτος, στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο 2,29% από το 2,33% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με το spread στις 254 μονάδες βάσης. Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, διόρθωσε ανοδικά, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί περίπου 30 μονάδες βάσης. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η απόδοση του 10ετούς εξακολουθεί να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 200 μονάδων βάσης, δεδομένου ότι άρχισε το έτος πάνω από το 4%.

Στο ομόλογο με λήξη το 2025 (επταετές), το οποίο και θα παρακολουθούν οι επενδυτές εν όψει της νέας έκδοσης, η απόδοση υποχώρησε στο 1,49% από 1,55%, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχε ενισχυθεί 19 μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας ανοδική διόρθωση. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι εντυπωσιακή και σε αυτόν τον τίτλο, δεδομένου ότι είχε ανοίξει το έτος στο 4%.

Στο πενταετές με λήξη το 2024, η απόδοση κινήθηκε στο 1,21%, με τον όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών, ισπανικών και πορτογαλικών υποχώρησαν έως έξι μονάδες βάσης, αν και μεγαλύτερος νικητής αναδείχθηκε το ιταλικό χρέος, η απόδοση του οποίου στη δεκαετία υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, στο 1,64% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να περιορίζεται στις 192 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2018.

Το επενδυτικό κλίμα απέναντι στα ιταλικά κρατικά ομόλογα βελτιώθηκε αυτό το μήνα, από τη στιγμή που η Ρώμη απέφυγε τις κυρώσεις από τις Βρυξέλλες. Τα κέρδη στις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων καθοδηγήθηκαν πάντως στη συνεδρίαση της Δευτέρας από την απόφαση του οίκου DBRS να διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας αμετάβλητη στο ΒΒΒ.

Αναλυτές της Commerzbank προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού θα υποχωρήσει στο 1,5% τις επόμενες εβδομάδες.