Skip to main content

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κοινό τόπο φαίνεται ότι βρήκαν τα κόμματα, πλην της Ν.Δ., η οποία επεσήμανε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, στην αλλαγή επί το αναλογικότερο, του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:00.

Παράλληλα τα κόμματα συμφώνησαν στη θέση ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι η καταγραφή και η προώθηση ή επαναπροώθηση των προσφύγων πρέπει να γίνεται εντός του τουρκικού εδάφους, που αποτελεί και την πρώτη πύλη εισόδου των ανθρώπων αυτών.

Στο ασφαλιστικό όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε πλήρης διαφωνία, ειδικά στην πρόταση του κ. Τσίπρα να συσταθεί ειδική επιτροπή ώστε να εξετάσει όλες τις προτάσσεις και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να καταλήξει σε μία κοινή πρόταση. Όπως είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ασφαλιστικό  θα συζητηθεί στη Βουλή όταν η κυβέρνηση φέρει την πρότασή της, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γίνει άμεσα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν και επιμέρους ενστάσεις τόσο για το προσφυγικό όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης επεσήμαναν τις κυβερνητικές ευθύνες όλο το προηγούμενο διάστημα με την επί της ουσίας πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», όπως αναφέρθηκε  χαρακτηριστικά, που κράτησε μέχρι τώρα.

Βολές Π. Καμμένου κατά Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του ασφαλιστικού κατά τη σύσκεψη.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είπε πως στο συγκεκριμένο ζήτημα, τα δύο κόμματα διαχώρισαν τη θέση τους από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, «προτιμώντας να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδα διαχώρησαν τη θεση τους».

Β. Λεβέντης: Ο κ. Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό

Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ζήτησε για άλλη μία φορά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως οι 153 βουλευτές είναι μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει.

Ο Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω πως δεν σκέφτεται για οικουμενική κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Λεβέντης και προσθεσε: 

Ο Πρωθυπουργός ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση των απαιτήσεων των ξένων στο ασφαλιστικό. Αυτό δε θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί με το να είναι οι Έλληνες αναξιόπιστοι και να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι σε αυτό το πονηρό σχέδιο ο κ. Τσίπρας θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Εντονες επικρίσεις από τον Στ. Θεοδωράκη

Έντονα επικριτικός κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκεο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Του είπα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος, σημείωσε, προσθέτοντας οτι «το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πως δεν διαθέτει ουτε προτάσεις ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».

Για το ασφαλιστικό, έκανε γνωστό ότι το Ποτάμι απέρριψε την πρόταση του Πρωθυπουργού για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για αυτό που ζει η Ελλάδα. 

Ανέφερε ακόμη ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε από όλους -εκτός ΝΔ- ότι αυτή η Βουλή μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα.

Φ. Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς

Πιστεύω στον διαλογο και στην πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα, όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά

Όπως ανέφερε, δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για συγκρότηση δύο επιτροπών -για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση- που, όπως είπε, θα οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ακόμη ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για το προσφυγικό, ενώ για τη συνταγματική αναθεωρηση, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι χρειάζεται τολμηρή αναθεώρηση και πρόσθεσε πως το κόμμα θα διατυπώσει τις απόψεις του στη Βουλή. Τόνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως πρέπει να υπαρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν συζητηθηκε επί της ουσίας το ασφαλιστκό και πρόσθεσε: «Τις κόκκινες γραμμες μας τις γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, της προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει, αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ας το πει. Αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Εμείς δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων, θα υπόλοιπα θα τα πούμε στη Βουλή». 

Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, αναζητά σωσίβιο σωτηρίας και εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η Βουλή είναι ο χώρος όπου συζητούνται όλα, πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, που είχε απορρίψει την πρόταση του Πρωθυπουργού για συγκρότηση δύο επιτροπών, για το ασφαλιστικό και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, είπε πως δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, ενώ για τη διαφοροποίηση της Ν.Δ. στο προσφυγικό, είπε πως η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την αύξηση των ροών.