Skip to main content

Στην πρέσα μετοχές, ομόλογα, ευρώ

Από τις επίμονες ανησυχίες για την Ιταλία έως την κορύφωση της αγωνίας για το Brexit και από τα απογοητευτικά δεδομένα για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης έως την αβεβαιότητα για την αγορά πετρελαίου όλες οι εξελίξεις οδηγούν στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Παράλληλα πιέσεις δέχονται τα ομόλογα, με το κόστος δανεισμού των χωρών του Νότου να ανεβαίνει και πάλι, ενώ σε αρνητικό έδαφος παγιδεύεται και το ευρώ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 με πτώση 0,5% κινείται κοντά στις 362 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Οκτωβρίου.Ο κλάδος πετρελαίου- φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με απώλειες της τάξης του 2,3%, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής βουτιάς των τιμών του αργού κατά 7%. Σήμερα πάντως η τιμή ανακάμπτει ελαφρώς, εν αναμονή τω

Ανά την Ευρώπη, ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τις ιταλικές μετοχές. Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,8% και στη συνέχεια μάζεψε τις απώλειες κοντά στο 1%. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι σταθερά σε τροχιά υποτίμησης του έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία κάτω από το 1,13 στα 1,1275 δολάρια ανά ευρώ. Το δολάριο μένει σήμερα σταθερό έναντι στερλίνας και γιεν, ενώ υποχωρεί 0,2% έναντι του ελβετικού φράγκου, που λειτουργεί παραδοσιακά ως καταφύγιο. 

Στην αγορά κρατικού χρέους τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και αυτό δύσκολα θα αλλάξει έως και την επόμενη Τετάρτη, όταν θα δώσει την απάντησή της στη Ρώμη η Κομισιόν. Η ιταλική κυβέρνηση υπόσχεται περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και χαμηλότερο χρέος, αλλά πέραν αυτών δεν κάνει καμία άλλη αλλαγή. 

H απόδοση του 10ετους ιταλικού ομολόγου κινείται στο 3,50% αυξημένη κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Νωρίτερα είχε ανέβει έως και το 3,52%. Η απόδοση του 10ετους ελληνικού καταγράφει άνοδο έξι μονάδων βάσης, στο 4,52%. Τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται σαφώς και από τις εγχώριες εξελίξεις και την επιστροφή των τραπεζικών ανησυχιών στο προσκήνιο. 

naftemporiki.gr