Skip to main content

Νέο επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε σήμερα το πρωί, μιλώντας στον «Σκάι», ότι αυτός προκάλεσε το χθεσινό μπάχαλο στη Βουλή, προτρέποντας τον βουλευτή Αριστείδη Φωκά να πιει γκαζόζα στο κυλικείο την ώρα της ψηφοφορίας «για να δουν τι σημαίνει να εγκαταλείπεις τους ΑΝΕΛ». Λίγα λεπτά μετά, στον ΑΝΤ1, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωνε ότι θα παραδώσει αύριο την έδρα του στους ΑΝΕΛ, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Τέρενς Κουίκ -που ως πρώτος επιλαχών αναλαμβάνει την έδρα Παπαχριστόπουλου- ο οποίος ήδη έχει φύγει από τους ΑΝΕΛ και συμπορεύεται ως υφυπουργός της κυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε και τα όσα λέει μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον κ. Τσίπρα. Ότι ο πρωθυπουργός του πρότεινε θέση επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να κάνουν νέο κόμμα προκειμένου να συμφωνήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι ο κ. Τσίπρας έκανε προσωπικές συνεννοήσεις με τους Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλη με αντάλλαγμα την ψήφο τους, κρυφά από τον ίδιο, ενώ διατήρησε και την αντιπαράθεσή του με τον κ. Κοτζιά λέγοντας ότι «θα τον καθίσει στο σκαμνί».

Η νέα συνέντευξη Καμμένου επιβαρύνει την ήδη προβληματική εικόνα της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή και ενισχύει τα ερωτήματα για την αντοχή της και την ικανότητά της να συνεχίσει χωρίς προβλήματα εντός και εκτός Βουλής. Παράλληλα, με τις αλλεπάλληλες  δημόσιες εμφανίσεις του, ο κ. Καμμένος ενισχύει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης περί υπόγειων συναλλαγών και εμφανίζει τον κ. Τσίπρα να ραδιουργεί προκειμένου και να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να παραμείνει στην εξουσία.

Αυτό αποτελεί casus belli για το Μαξίμου που αναμένεται να επανεξετάσει την απόφασή του να μην αντιπαρατίθεται δημοσίως με τον πρώην συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα, όσο και αν προκαλεί μία τέτοια αντιπαράθεση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Εν μέρει, το αν θα υπάρξει αλλαγή γραμμής ή όχι έναντι του κ. Καμμένου -ο οποίος προκειμένου να «πιάσει» το όριο εισόδου στη Βουλή γίνεται απρόβλεπτος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα- θα φανεί το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και από το αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντήσει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ή θα συνεχίσει στη σημερινή γραμμή καμίας δημόσιας αντιπαράθεσης με τον κ. Καμμένο.

Ερώτημα ακόμα αποτελεί το αν οι επόμενες κινήσεις θα επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες Καμμένου κατά Βούτση ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί μία κοινοβουλευτική ομάδα με πέντε βουλευτές, αν αυτοί δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, με τον κ. Καμμένο να απειλεί με «πόλεμο» αν διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα. 

Στο Μαξίμου υπήρχε ήδη έντονη ανησυχία για τη χθεσινή εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, όπου κυριάρχησε η αστάθεια, η έλλειψη σοβαρότητας και κυρίως η αγωνία των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ να μη χαθεί η δεδηλωμένη και στην Ολομέλεια, ενώ είχε χαθεί πριν σε μία από τις επιτροπές όπου ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου προσπάθησε να περάσει έναν διορισμό, αλλά δεν τα κατάφερε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χθες, σχολιάζοντας την… επική δήλωση Φωκά ότι ήταν στην τουαλέτα επειδή είχε πιει γκαζόζα στο κυλικείο και έχασε την ψηφοφορία, ότι τους την είχε «στήσει» ο Καμμένος. Το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, δείχνει -αν μη τι άλλο- ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν μπει σε έναν «πόλεμο» τακτικισμών και εντυπώσεων που αδυνατίζει ακόμα περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και την εικόνα του ιδίου του πρωθυπουργού.

Μία εικόνα που επιβαρύνθηκε πολύ από τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να γνωρίζει ότι τον γράφει η κάμερα, από τη Λευκωσία ενάντια στους χιλιάδες των διαδηλωτών της 20ής Ιανουαρίου στο Σύνταγμα, αλλά και το νέο παραλήρημα Πολάκη εναντίον δημοσιογράφων, που έλαβε επίσης μεγάλη έκταση δημοσιότητας. 

Αποτέλεσμα είναι οι θετικές κινήσεις που γίνονται και για να αλλάξει το κλίμα (αύξηση κατώτατου μισθού, έξοδος στις αγορές κ.λπ.) εξουδετερώνονται γρήγορα και η αβεβαιότητα επιστρέφει κάθε φορά πιο ισχυρή, «ναρκοθετώντας»  και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναμένεται αντίδραση του Μαξίμου που δεν μπορεί να παραμείνει στη γραμμή «όλα πάνε καλά».