Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Ίσως πριν το Πάσχα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Την ελπίδα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Προειδοποιώντας για τα προβλήματα ρευστότητας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει πληρωμές χρέους ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 και επομένως, η κυβέρνηση θα χρειαστεί χρήματα προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, η Αθήνα δεν θα έχει ανάγκη χρηματοδότησης από αύριο.

Ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει μετά το τέλος της α’ αξιολόγησης. Βέβαια, ο ίδιος επισήμανε ότι η σχετική συζήτηση δεν είναι επείγουσα, καθώς η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μία περίοδο χάριτος 10 ετών, όσον αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της. «Κατά συνέπεια, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022» σημείωσε.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα, τότε σε πέντε χρόνια δεν θα έχει χρήματα για να καταβάλλει τις συντάξεις. «Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο, να δημιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι βιώσιμο» πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ευκρινών δημοσιονομικών στόχων, τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

«Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Καταλήγοντας, αφού χαιρέτισε τη συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέστησε σαφές ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αλλά σήμερα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους».