Skip to main content

Η τουρκική πραγματικότητα μέσα από τη ματιά της Ardan Özmenoğlu

Με έναυσμα τις πρόσφατες αλλά και συνεχείς αναταραχές στη χώρα της, η Τουρκάλα εικαστικός Ardan Özmenoğlu παρουσιάζει την ατομική έκθεση με τίτλο «What is the time in Istanbul», η οποία εγκαινιάζεται στον νέο χώρο της γκαλερί Nitra στη Αθήνα, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της γενιάς της στην τουρκική εικαστική σκηνή, η Ardan Özmenoğlu, στην έκθεση αυτή,  αναφέρεται στη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Τουρκίας, έτσι όπως αυτή συμβολίζεται μέσα από την απλή ερώτηση «What is the time in Istanbul», η οποία θα μπορούσε να είναι και ειρωνική, αν δεν στερείτο πραγματικής ουσίας στο παρελθόν.

Χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική πρακτική της πάνω σε σημειώματα post – it, που αποτελεί πλέον και καλλιτεχνική υπογραφή, η καλλιτέχνιδα αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικής της εμπειρίας σε μια χώρα σε κρίση. Μεταφέροντας αυτό το βίωμα από το «εσωτερικό» στο «εξωτερικό», θέτει ζητήματα που αφορούν στη χώρα απέναντι στον «κόσμο» και τις στερεοτυπικές ερμηνείες της τουρκικής, αλλά και κάθε άλλης ταυτότητας. Ερευνά το τι σημαίνει να φέρει κανείς αυτή τη συγκεκριμένη ταυτότητα σήμερα, είτε σε ένα εσωτερικό πλαίσιο, είτε σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, όταν είναι κανείς «ο άλλος».

Η δουλειά της Ardan Özmenoğlu χαρακτηρίζεται από μια εννοιολογική διάσταση και διερευνά τη διαδικασία της κατανάλωσης της εικόνας. Η επαναληψιμότητα αποτελεί ένα κοινωνικό σχόλιο από μόνο του, αλλά και «μια αίσθηση της τελετουργίας για έναν πιο προσωπικό χώρο, για μια στοχαστική διάθεση», όπως αναφέρει η ίδια.

«Κάθε post – it μπορεί, τελικά, να συμπεριφερθεί διαφορετικά»

Η ιστορικός τέχνης Berin Golonu γράφει για την καλλιτέχνιδα: «Η Özmenoğlu τοποθετεί εκατοντάδες post – it στους καμβάδες της και, στη συνέχεια, με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, δημιουργεί πολύχρωμες pop εικόνες, από τις οποίες προκύπτει μια τρισδιάστατη επιφάνεια. Αυτή η μοναδική σύνθεση, που κατασκευάζεται από ένα πλήθος στοιχείων, προσδίδει στο έργο ένα ιδιαίτερο βάθος.

Ακολουθώντας την τεχνική της μεταξοτυπίας, κάθε post – it μπορεί, τελικά, να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Κάποια θα παραμείνουν επίπεδα, ενώ άλλα μπορεί να διπλώσουν και να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους χρώματα κάτω από την τυπωμένη εικόνα. Το τρισδιάστατο βάθος του έργου μεταφράζεται, επίσης, σε βάθος νοήματος: η επιφάνεια είναι πολύχρωμη, ανάλαφρη και εξαιρετικά διασκεδαστική, αλλά ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας και ύφος αναδύεται από κάτω».

Πληροφορίες

Γκαλερί Nitra: Αλωπεκής 34 – Αθήνα, τηλ.: 213 0436697. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 – 15.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00 και με ραντεβού.

naftemporiki.gr