Skip to main content

Βρετανία: Η Μέι «γνώριζε για την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή»

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ενημερωθεί, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το καλοκαίρι του 2016, για αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή από πυρηνικό υποβρύχιο, όπως άφησε εμμέσως να εννοηθεί η εκπρόσωπός της.

Η εφημερίδα Sunday Times σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής ανέφερε ότι η εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου Trident, που δεν έφερε κεφαλή, από υποβρύχιο, τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία η κ. Μέι, απέτυχε.

Λίγες ημέρες αργότερα η πρωθυπουργός κάλεσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει την επένδυση 40 εκατομμυρίων λιρών για την κατασκευή νέων υποβρυχίων Trident. Η πρόταση πέρασε παρά την αντίθεση αρκετών βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και Σκωτσέζικού Εθνικού Κόμματος, τρίτης δύναμης στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC την Κυριακή, η κ. Μέι ρωτήθηκε επανειλημμένα, αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν γνώριζε ότι η δοκιμή του πυραύλου δεν ήταν επιτυχημένη πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της, η πρωθυπουργός ενημερώθηκε για διάφορα θέματα περί πυρηνικών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού», είπε η εκπρόσωπος, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των δοκιμών. Όταν ρωτήθηκε εάν ο πύραυλος άλλαξε πράγματι κατεύθυνση και κινήθηκε προς τη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η εκπρόσωπος απέφυγε να συζητήσει επιχειρησιακές λεπτομέρειες των δοκιμών. επισήμανε όμως ότι δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα των πυραύλων Trident.