Skip to main content

Γ. Ομήρου: Επενδύουμε ελπίδες στη διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού

«Επενδύουμε ελπίδες» στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, είπε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου. Μάλιστα εξέφρασε «ευγνώμονες ευχαριστίες» προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση για την απόφαση να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στον «Φάκελο της Κύπρου» που έχει η ελληνική Βουλή.

Ο κ. Βούτσης κηρύσσοντας τη συνεδρία της Ολομέλειας ανέφερε ότι προσκάλεσε τον κ. Ομήρου να προσφωνήσει, ανταποδοτικά στην προσφώνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον ίδιο, μετά από πρόσκληση του κ. Ομήρου. Κατά την κρίσιμη φάση των συζητήσεων για το Κυπριακό, 42 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και μεσούσων των συζητήσεων, θα ακούσουμε τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου και να εκφράσουμε την αλληλέγγυα στάση μας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Δεν ξεχνούμε το καθήκον μας που το οριοθετεί η οδυνηρή πραγματικότητα της για 42 χρόνια ημικατεχόμενης πατρίδας μας, που εξακολουθεί να είναι διχοτομημένη, με καταπατημένους βωμούς και εστίες, με πρόσφυγες, με αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους», τόνισε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι «με επίγνωση της εθνικής ευθύνης για τερματισμό της αναχρονιστικής τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και του χρέους μας απέναντι στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου που κείνται κατεχόμενες, απέναντι στο βουβό θέατρο της Σαλαμίνας, απέναντι στα συλημένα από τον κατακτητή πολιτιστικά και θρησκευτικά μας μνημεία, θέλουμε να επενδύουμε ελπίδες στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία, ανέφερε περαιτέρω, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι την ίδια ώρα χρειάζεται προσοχή».

«Χωρίς υπερβολικές προσδοκίες και χωρίς αδικαιολόγητο κλίμα ευφορίας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον καθοριστικό ρόλο τον έχει η Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

«Είμαι εδώ για να μεταφέρω το μήνυμα πώς η Κύπρος που αγάπησαν ο Καζαντζάκης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος και ο Ελύτης και μαζί τους ολόκληρος ο ελληνικός λαός, συνεχίζει μέσα στη δίνη και τις θύελλες τον αγώνα της πολιτικής και εθνικής επιβίωσης», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Βουλής.

Naftemporiki.gr