Skip to main content

Ακάρ εναντίον Ελλάδας για τη «στρατιωτικοποίηση» 16 νησιών στο Αιγαίο

Επίθεση στην Ελλάδα για τη «στρατιωτικοποίηση» 16 νησιών στο Αιγαίο εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και κάλεσε την Αθήνα «να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα, η οποία εξοπλίζει 16 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον τουρκικό κατασκευαστή όπλων Roketsan στην Άγκυρα, αναφέρει το Anadolu. Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν διευκρίνισε σε ποια νησιά αναφερόταν.

Τα σχόλια του Ακάρ συμπτίπτουν με τις προσπάθειες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες ενισχύει η Τουρκία παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων.

Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. να ενεργεί ως «έντιμος μεσολαβητής» στη διένεξη Άγκυρας – Λευκωσίας

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η Ε.Ε. είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», σχολίασε επί του θέματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντυξη που παραχώρησε στο Sputnik.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ε.Ε. για υποκρισία, καθώς και ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στηρίζοντας κυρίως τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων.

«Στις μονομερείς δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις, η εκμετάλλευση ή η εξερεύνηση, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν πώς να μοιράζονται και να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη γι’ αυτό», σημείωσε ο Τσαβούσογλου επισημαίνοντας ότι αυτό υπήρξε και το αντικείμενο των συζητήσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Στο μέλλον πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters