Skip to main content

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο «υπερμαραθωνοδρόμο» παρουσίασε η Mercedes

Το φράγμα των χιλίων χλμ. αυτονομίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα έσπασε η Mercedes με το Vision EQXX. Με σπορ σχεδιασμό το αυτοκίνητο ενσωματώνει μια σειρά από εντυπωσιακά τεχνολογικά και μηχανικά χαρακτηριστικά με κυριότερο βέβαιο το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αυτοκίνητο δεν διαθέτει περισσότερες μπαταρίες από όσες διαθέτουν τα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά οι τεχνικοί της Mercedes βρήκαν τρόπο το όχημα να αξιοποιεί το 95% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που το καθιστά ως το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Στην οροφή του οχήματος τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα που παράγουν επιπλέον ενέργεια από αυτή των μπαταριών αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την αυτονομία του.

Το προηγούμενο ρεκόρ αυτονομίας κατείχε το Lucid Air, της αμερικανικής εταιρείας Lucid, που διαθέτει αυτονομία περίπου 840 χλμ. Στην κατασκευή του Vision EQXX συμμετείχαν οι μηχανικοί και τεχνικοί του τμήματος της Formula 1 της Mercedes. Μια εντυπωσιακή ψηφιακή οθόνη ανάλυσης 8Κ καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος του ταμπλό.

Πάντως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα το βάλει στην παραγωγή και ότι ήθελε απλά να κάνει μια επίδειξη της τεχνολογικής υπεροχής της. Όπως έγινε γνωστό οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για το Vision EQXX θα αξιοποιηθούν σε διάφορα νέα ή υπάρχοντα ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes. Η εταιρεία στοχεύει στο να παράγει μέχρι το 2030 αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα σε αρκετές αγορές του αναπτυγμένου κόσμου.