Skip to main content

Ανοδικό ράλι στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες. Ώθηση στη Wall Street έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανησυχίες της αγοράς, αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας το δ’ τρίμηνο 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, περίπου 312.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία  τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η ανεργία ανήλθε σε 3,9%, καθώς περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν να αναζητούν εργασία τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Fed διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ακόμη και αν του το ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Είπε επίσης ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα σκοπεύει να είναι ευέλικτη, σε ό,τι αφορά την πολιτική της για το βασικό επιτόκιο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πραγματοποίησε άλμα 747 μονάδων ή 3,3% στις 23.433 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη 4,3%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,4%.

Θετικό ήταν το κλίμα και στην Ευρώπη. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,2%, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει κέρδη 3,4% και τον γαλλικό CAC 40 να πραγματοποιεί άλμα κατά 2,7%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, κέρδη 3,4% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 2,5%. Στο πράσινο βρέθηκε η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,42%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,8%.

naftemporiki.gr