Skip to main content

Βενεζουέλα: Διέφυγε στην Κολομβία και μεταβαίνει στην Ισπανία ο δήμαρχος του Καράκας

Στην Ισπανία μεταβαίνει ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αφού πρώτα διέφυγε στην Κολομβία.

Ο Λεντέσμα είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς είχε κατηγορηθεί για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο 62χρονος δικηγόρος έφτασε στην Κολομβία και το απόγευμα επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό τη Μαδρίτη, σύμφωνα με πηγή της αεροπορικής εταιρείας με την οποία ταξιδεύει.

Η εκπρόσωπός του, Λορένα Αραΐς, επιβεβαίωσε ότι ο Λεντέσμα κατευθύνεται στην Ισπανία όπου ζει η σύζυγός του.

Νωρίτερα, ο Λεντέσμα ζήτησε την αποχώρηση του Μαδούρο από την εξουσία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει να βασανίζει τον λαό της Βενεζουέλας που λιμοκτονεί».

Ο Λεντέσμα είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2015 στο γραφείο του από δεκάδες ένοπλους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του προέδρου και σύσταση συμμορίας, προφυλακίστηκε και η εισαγγελία ζήτησε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών. Ωστόσο δύο μήνες αργότερα, αφού υποβλήθηκε σε μια χειρουργική επέμβαση, οι αρχές δέχτηκαν να τον αποφυλακίσουν και να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters