Skip to main content

Αντισυνταγματικό να μπλοκάρει ο Τραμπ τους επικριτές του στο Twitter σύμφωνα με αμερικανικό δικαστήριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζει το Σύνταγμα όταν μπλοκάρει από τον λογαριασμό του στο Twitter τους επικριτές του, απεφάνθη ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Υόρκης, διατηρώντας την πρωτόδικη απόφαση που είχε εκδοθεί πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το 2ο Δικαστήριο Εφετών του Μανχάταν, η 1η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος (για την ανεξιθρησκία, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης) απαγορεύει στον κ. Τραμπ να αποκλείει χρήστες στο Twitter για να περιορίσει την πρόσβαση στον λογαριασμό του (@realDonaldTrump), ο οποίος μετρά περίπου 62 εκατομμύρια ακόλουθους.

Κατά το πρακτορείο Reuters, η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια μετά από αγωγή που κατέθεσαν σε βάρος του κ. Τραμπ το Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλοι χρήστες – μεταξύ αυτών ένας ηθοποιός από τη Νέα Υόρκη, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας από το Μέριλαντ, ένας αστυνομικός από το Τέξας και μια τραγουδίστρια από το Σιάτλ, τους οποίους «μπλόκαρε» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του Εφετείου του Μανχάταν διατηρεί την πρωτόδικη απόφαση που εξέδωσε η δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Ναόμι Ράις Μπατσγουόλντ, τον Μάιο του 2018.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει τότε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί το Twitter για να εκφράσει τις απόψεις του και όχι για να προσφέρει ένα δημόσιο φόρουμ για συζήτηση.