Skip to main content

Ο Μπόρις Τζόνσον επικρίνει FIFA και Ινφαντίνο για ανοχή στη Ρωσία

Ο Μπόρις Τζόνσον επέκρινε σκληρά τη FIFA για την υποδοχή της ρωσικής αποστολής στο τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα με αφορμή την κλήρωση των ομίλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022.

Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, εκφράζοντας την «απογοήτευση» του Ηνωμένου Βασιλείου που είδε Ρώσους αξιωματούχους να βρίσκονται στο Κατάρ.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 31 Μαρτίου, ο Άγγλος πρωθυπουργός προειδοποίησε τη Διεθνή Ομοσπονδία ότι «ο αθλητισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τη νομιμοποίηση της επιθετικότητας της Ρωσίας», καθώς η Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι «στην πραγματικότητα ένα όργανο εκπροσώπησης του Κρεμλίνου».

«Σας καλούμε λοιπόν επειγόντως να επανεξετάσετε τη θέση σας, ώστε οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να μην μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε συναντήσεις που διοργανώνει η FIFA στο μέλλον. Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη το ποδόσφαιρο να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο υπό το πρίσμα των αποτρόπαιων ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφερόταν -μεταξύ άλλων- στην επιστολή.

Λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας και όλες οι ομάδες της αποκλείστηκαν επ΄ αόριστον από οποιαδήποτε διεθνή διοργάνωση διοργανώνει η FIFA.