Skip to main content

Μακρόν: Οι συνομιλίες με τον Πούτιν θα συνεχιστούν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μιλά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να επηρεάσει την κλιμακούμενη επίθεση του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του γαλλικού καναλιού TF1 με τους κορυφαίους αντιπάλους του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ο Μακρόν είπε για τις απευθείας συνομιλίες του με τον Πούτιν: «Δεν θα σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να να συνεχίσει.»

Ο Μακρόν και ο Πούτιν έχουν μιλήσει τουλάχιστον δώδεκα φορές τον τελευταίο μήνα, με την τελευταία κλήση να πραγματοποιείται το Σάββατο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η τακτική των τηλεφωνημάτων έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των επικριτών σχετικά με το εάν η στρατηγική του Μακρόν μπορεί να είναι λανθασμένη και κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τη ρωσική προπαγάνδα καθώς συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί σε πόλεις της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς απευθείας από έναν από τους παρουσιαστές της εκπομπής τι θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη με τον Πούτιν, ο Μακρόν είπε: «Ο ρόλος μας σήμερα… είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο χωρίς να πάμε σε πόλεμο».

Είπε ότι ο στόχος ενός τέτοιου διαλόγου με τον Πούτιν είναι να «προσπαθήσει να σπάσει τη λογική του» διατηρώντας παράλληλα μια γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή για να συζητηθούν θέματα όπως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, η προστασία των πυρηνικών σταθμών και οποιαδήποτε πιθανή διέξοδος στη σύγκρουση.

Ο Μακρόν είπε ότι ένας τέτοιος διάλογος είχε σκοπό να «προετοιμάσει την ειρήνη» όταν τελειώσει ο πόλεμος και «να το συζητήσουμε από εδώ και πέρα».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ασφαλής και ειρηνική εάν δεν συνομιλήσει με τη Ρωσία», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν είχε «καμία αφέλεια» σχετικά με το θέμα.

Όταν πιέστηκε από έναν από τους οικοδεσπότες να χαρακτηρίσει τον Πούτιν ως «δικτάτορα», ο Μακρόν αρνήθηκε.

«Από τη δικιά μου οπτική, το πιο σημαντικό είναι να μην τον χαρακτηρίσουμε», είπε ο Μακρόν. «Προσπαθώ να προστατεύσω τη χώρα μας από μια κλιμάκωση του πολέμου… Δεν θα είμαι πιο αποτελεσματικός προσβάλλοντας ή χαρακτηρίζοντάς τον».

Ο Μακρόν μίλησε ώρες αφότου οι διπλωμάτες της ΕΕ οριστικοποίησαν το κείμενο του τέταρτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η τηλεοπτική συζήτηση της Δευτέρας επικεντρώθηκε επίσης στους Ουκρανούς πρόσφυγες μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον εκτοπισμό περισσότερων από 2,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία μπορεί να υποδεχθεί έως και 100.000 από αυτούς τους πρόσφυγες. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει», είπε ο Μακρόν. «Πρέπει να τους υποδεχτούμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr