Skip to main content

Αντιμέτωπη με ισχυρό προεκλογικό κλίμα η κυβέρνηση

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δείξει στην κοινή γνώμη ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του σε ήρεμο κλίμα δεν εκτονώνει το προεκλογικό κλίμα.  

Η φράση του προς τους δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ότι ψάχνει Κυριακή μέσα στον Οκτώβριο για τις εθνικές εκλογές, στην πραγματικότητα αποτέλεσε το έναυσμα για νέες φήμες και συζητήσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, από τον Πρωθυπουργό, με τελική ημερομηνία τις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Ενδεικτικά, στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε (MRB στην Real News της 30ης Δεκεμβρίου 2018), οι πολίτες ζητούν πρόωρες εκλογές μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο ή και πριν σε ποσοστό 62%.

Ανεξάρτητα από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, το διάστημα που ακολουθεί είναι εξόχως κρίσιμο για την κυβέρνηση και η πρόκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα καθορίσει εν πολλοίς – αν όχι αποκλειστικά –  τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα, για το χρόνο των εθνικών εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δηλώσει ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει την ημερομηνία που θα φέρει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ προς κύρωση στη Βουλή μετά τις 18 Ιανουαρίου, την ώρα που ανεπίσημες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο. Στην λεγόμενη αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει προκύψει κάτι νέο, αν και στο παρασκήνιο παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία προσθέτει τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης), την Κ. Παπακώστα, δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θ. Παπαχριστόπουλος και Ελ. Κουντουρά) και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Θεοχαρόπουλο. Επισήμως, πέραν του κ. Δανέλλη, όλοι έχουν εκφραστεί θετικά, αλλά ουδείς έχει δηλώσει επισήμως ότι θα ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ θα ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας.

Με ή χωρίς τους ΑΝΕΛ, θα προχωρήσει σε άμεσο χρόνο στην διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια καθυστέρησης που συνέδεαν την κύρωση της συμφωνίας στην Αθήνα, με τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία – όπως ακριβώς κατήγγειλε η αντιπολίτευση – έχει ήδη ξεκινήσει.    

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Τσίπρας είπε και κάτι άλλο. Επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση πριν από τον Μάρτιο, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.

Το γεγονός δε ότι αισθάνθηκε την ανάγκη, αναφερόμενος στον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο να πει «ούτε εκείνος ανησυχεί, το έχει πάρει απόφαση» αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη στάση των ΑΝΕΛ, αναδεικνύει το γεγονός ότι πίσω από τη φαινομενική ηρεμία, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μεν να παρατείνει το βίο της κυβέρνησης, διακινεί ακόμα και σενάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά επί της ουσίας ψάχνει τον τρόπο να αιφνιδιάσει.  Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ετοιμάζει ταξίδι στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο, ενώ με ένα «χρόνια πολλά» απέφυγε να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει και πάλι στον ESM, ζητώντας και πάλι δανεικά, όσο αδυνατεί να βγει – με κανονικό πρόγραμμα και όχι δοκιμαστικά – στις αγορές.

Δίμηνο πρωτοβουλιών και σκανδαλολογία

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα δίμηνο θετικών πρωτοβουλιών, πραγματοποιεί ένα εκλογικό ντεμαράζ δηλαδή και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι ο εκλογικός της σχεδιασμός δεν αφορά την εξάντληση της τετραετίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η νέα δέσμη πρωτοβουλιών (μετά το πακέτο τη ΔΕΘ) θα συμβάλλει στην δημοκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ποντάρουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού τον Γενάρη, στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Το Μαξίμου συνεχίζει να επενδύει και στην σκανδαλολογία την οποία στοχεύει να ενισχύσει στο προεκλογικό μπαλκόνι, αλλά η εξέλιξη με την μετατροπή ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων σε κατηγορούμενο, ανεξάρτητα του τι υποστηρίζεται από τη μία ή την άλλη πλευρά, για το αν δεν λέει όσα ξέρει ή αντιστέκεται στις πιέσεις να πει ψέματα κατηγορώντας πολιτικά πρόσωπα, είναι ένα αρνητικό γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων και των καταγγελιών τους. Επιπροσθέτως, η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπη  με τις καταγγελίες Κιτσάκου για την υπόθεση ΔΕΠΑ- ΕΛΦΕ και τις αποκαλύψεις για το ρόλο και τη δράση του Μανώλη Πετσίτη, στενού συνεργάτη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, υπόθεση που βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας.