Skip to main content

Βρετανία: Την επόμενη εβδομάδα κρίνεται το κλείσιμο της Βουλής

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για το κλείσιμο του Βρετανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, Μπρέντα Χέιλ.

Η κ. Χέιλ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι δικαστές θα εκδώσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας την απόφασή τους σχετικά με το αν ήταν σύννομη ή όχι η επιλογή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου, λίγο πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε..

«Το Δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει τη νομιμότητα της απόφασης του πρωθυπουργού», υποστήριξε η πρόεδρος του δικαστηρίου, αναγνωρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα».

«Όμως γνωρίζουμε επίσης ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να πάρουμε την απόφασή μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε η Μπρέντα Χέιλ.

Σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές άκουσαν τα επιχειρήματα των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, των κυβερνήσεων της Ουαλίας και της Σκωτίας και του Βορειοϊρλανδού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρέιμοντ ΜακΚορντ. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού, έκρινα ως μη σύννομη την απόφαση του Τζόνσον.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απόφαση του πρωθυπουργού υποκινήθηκε από το πολιτικό συμφέρον του να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει κοινοβουλευτική δραστηριότητα κατά την περίοδο πριν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019, όπου θα μπορούσε να κριθεί το μέλλον του Brexit», αναφέρει ο Τζον Μέιτζορ στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε.

Ο Τζέιμς Γουλφ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Σκωτίας, υποστήριξε ότι «δεν παρουσιάστηκε κανένας πειστικός λόγος» για την εξαιρετικά μακρά περίοδο που θα παραμείνει κλειστό το κοινοβούλιο, ενώ ο συνήγορος του ΜακΚόρντ (ο γιος του δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς ενωτικούς το 1997) είπε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα πλήξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς θα επανέλθουν τα χερσαία σύνορα και οι έλεγχοι. 

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ότι έλαβε αυτήν την απόφαση για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. 

Πάντως, η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Βρετανών πολιτών. 4,41 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν τη δίκη απευθείας μέσω του διαδικτύου την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη αρκετοί πολίτες περίμεναν για υπομονετικά, για αρκετές ώρες, για να μπουν στην αίθουσα και να την παρακολουθήσουν δια ζώσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP