Skip to main content

Η νέα κυβέρνηση σε αριθμούς

Συνολικά 40 μέλη αριθμεί η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχήμα απαρτίζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 13 υπουργοί, 20 αναπληρωτές υπουργοί και έξι υφυπουργοί. 

Από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, τα 12 είναι εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία αφού είναι μόλις έξι, σε αντίθεση με τους άντρες που είναι 34. 

Τα υπερ – υπουργεία

Συστάθηκαν τέσσερα υπερ-υπουργεία στα οποία υπάγονται αρμοδιότητες υπουργείων που πλέον δεν είναι αυτόνομα. 

Συγκεκριμένα: 

Στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπάγονται τα πρώην υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας – Θράκης. Στο συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει ένα νέο χαρτοφυλάκιο, αυτό της αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. 

Στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπάγονται τα πρώην υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Στο υπουργείο στο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων συνενώνονται τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Σε αυτό υπάγονται και οι τομείς Αθλητισμού και Έρευνας – Καινοτομίας. 

Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγεται το πρώην υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και το ΥΠΕΚΑ. 

Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση από τον Πάνο Καμμένο και ακόμη τέσσερα στελέχη τους: τον Τέρενς Κουίκ, την Έλενα Κουντουρά, την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον Παναγιώτη Σγουρίδη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου θα αναλάβει χρέη προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το πόστο, μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη η οποία διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής από το 2004 έως το 2007.