Skip to main content

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, που κάνουν λόγο για μικρό κυβερνητικό σχήμα. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα μετά την ορκωμοσία του ως Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα (στις 19:00) και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, πιθανότατα μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού.

Στην τηλεφωνική επαφή που είχε με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Τσίπρας του ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να τον ενημερώνει για όλα τα σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερο πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να είναι ο επόμενος υπουργός Ανάπτυξης. Ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πιθανότατα ο επόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης, ενώ για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπουργός Επικρατείας θα είναι ο Νίκος Παππάς, ενώ δεν αποκλείεται ο Γιάννης Δραγασάκης να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητα τα οικονομικά θέματα και τη διαπραγμάτευση.

Αναπάντητο είναι προς το παρόν το ερώτημα για το ποια θα είναι η παρουσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, υπουργική θέση θα καταλάβει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος δεν προτίθεται να ζητήσει να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Οι κύκλοι των ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για «μικρό υπουργικό συμβούλιο με 10 υπουργούς, λίγους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς», το οποίο θα συνεδριάζει συχνά.