Σαρωνικός: Οι αποζημιώσεις στη συνάντηση της ηγεσίας του Υπ. Ναυτιλίας με το IOPC Funds

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 17:15
UPD:17:38

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα όργανα των funds και κατά συνέπεια έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης παρείχε ο διευθυντής του Διεθνούς Κεφαλαίου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds) Τζόσι Μάουρα, ενώ ανέφερε ότι πρόθεση είναι η εγκατάσταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα γραφείου αιτήσεων για αποζημιώσεις.

Στη συνάντηση που έγινε με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και εκπροσώπους των Funds, ο κ. Μάουρατόνισε ότι ήδη το Ταμείο έχει επαφές μέσω των εδώ στελεχών του, στο πλαίσιο μια έρευνας για να ανοίξει τοπικό γραφείο το οποίο, όπως είπε, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Είπε ότι οι κανόνες υπό τους οποίους λειτουργούν τα Funds, είναι αυτοί που ισχύουν διεθνώς και ότι η δουλειά των Funds είναι να συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας που έχει πληγεί για τη διευθέτηση των αποζημιώσεων.

Αναγνώρισε ότι η αντίδραση του Υπουργείου ήταν άμεση και αποτελεσματική, σημείωσε ότι η ρύπανση δεν αποτελεί οικολογική καταστροφή, αλλά οικολογικό συμβάν. Επικαλέστηκε άλλες περιπτώσεις με τεράστια οικολογική καταστροφή και τόνισε ότι κεντρικός άξονας λειτουργίας του Διεθνούς Κεφαλαίου είναι να γίνεται αναλογική χρήση μέσων απορρύπανσης, σε σχέση με τη ζημιά που έχει προκληθεί, καθώς και η απόδειξη των πραγματικών μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επιχείρηση απορρύπανσης.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις, κυρίως στους αλιείς και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι επλήγησαν ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμα η τουριστική περίοδος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «το Υπουργείο δέχτηκε θετικά σχόλια από το εξωτερικό για την κινητοποίησή των ελληνικών αρχών, όπως οι ειδικοί που ήρθαν από το Ρότερνταμ».

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι, παρά την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, η ρύπανση σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, έχει ανοίξει ενδεχομένως και ζητήματα επιβίωσης. «Ιδιαίτερα σημείωσε ο κ. Σαντορινιός την ανάγκη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα Γραφείο Αιτήσεων για Αποζημιώσεις, ώστε να διευκολυνθούν ιδιαίτερα οι χαμηλού εισοδήματος πληγέντες, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος δικηγόρων και ταξιδιών στο Λονδίνο» ανέφερε.

Ο κ. Καλαματιανός εξέθεσε αναλυτικά τις κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τη ρύπανση. 

Δημοφιλή