Πρόταση Εξεταστικής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 11:38
UPD:13:53
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, μετά την ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

«Το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο»

Όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, δικογραφίες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, «το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο». 

Σημείωσε πως δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, «αλλά εδώ, όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια των παχέων αγελάδων, αλλά δυστυχώς και τα χρόνια των μνημονίων -κι αυτό είναι χειρότερο, διότι κάποιοι με το ένα χέρι έκοβαν συντάξεις και με το άλλο συνέχιζαν το πάρτι- πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη». 

Διευκρίνισε πως μιλάει για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το «μαύρο» χρήμα, όπως είπε, που πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους και ρώτησε «γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ επί πέντε χρόνια και όλα ήταν καλά στην Υγεία, και τώρα που γίνονται πέντε πράγματα υπάρχουν προβλήματα στην Υγεία». Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της Novartis, λέγοντας πως  έχει ασχοληθεί το FBI και ενδέχεται να είναι ένα σκάνδαλο που σε ό,τι αφορά τη ζημιά στο Δημόσιο μπορεί να είναι μεγαλύτερη της Siemens.

Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε τη δικογραφία για το "Ερρίκος Ντυνάν" να έρχεται στη Βουλή για το πώς βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών, προς μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου, διότι προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα, όπως και άλλες δικογραφίες που εμείς δεν τις βάζουμε στο συρτάρι».

«Το πάρτι που έγινε στην Υγεία θα έρθει στην επιφάνεια»

«Το πάρτι που έγινε στην Υγεία τα προηγούμενα χρόνια θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν είτε είναι πολιτικές είτε ποινικές» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της παραγραφής, είναι ένας άθλιος νόμος που πρέπει να αποφασισουμε όλοι να αλλάξει». «Δεν είναι η ρεβάνς το θέμα, αλλά να αποδοθεί Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

«Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, και τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους» συνέχισε.

Όπως είπε, πρέπει να να δούμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα, πώς ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση για διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων, όπως τις χαρακτήρισε. 

«Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στην πρόταση που έχουν ήδη καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά επί Γιάννου Παπαντωνίου. «Τόσα χρόνια είναι αυτό το σκάνδαλο. Γιατί; Τόσα χρόνια έπρεπε να έρθουμε εμείς γι’ αυτό; Πόσα χρόνια γνωρίζουμε ότι εκεί υπάρχει καπνός, εγώ λέω, να δούμε αν υπάρχει και φωτιά. Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ο κ. Παπαντωνίου, εξ όσων γνωρίζω ζει στην Ελβετία, μια χαρά είναι, δεν έχει κανένα πρόβλημα -εξ όσων γνωρίζω, ο υιός του είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη- και παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα είπαν να γίνει προανακριτική, ο ίδιος (σ.σ. ο Γ. Παπαντωνίου) έκανε δήλωση και είπε ότι “βαράτε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Αλήθεια! Αλήθεια! Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει, να ερευνήσει η Βουλή;».

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χωρίς να τον κατονομάσει. «Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές (…) δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» είπε.

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «σημαντικές και ορατές διαφορές» στο σύστημα υγείας κατά τη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως «παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα».

Δημοφιλή