Skip to main content

Ο διασυνοριακός μας χαρακτήρας αποτελεί ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα

Του Χρήστου Μέτιου*

Παρά τα πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως η μοναδική γεωγραφική θέση, ο ισχυρός πρωτογενής τομέας, οι σημαντικές πρώτες ύλες και τα τοπικά προϊόντα, η πλούσια ιστορία, το παρθένο φυσικό περιβάλλον και οι ενεργειακές δυνατότητες, η περιοχή μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο θέμα της ανάπτυξης. 

Ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών μάς έδωσε τη δυνατότητα να αποφασίζουμε σε σημαντικό βαθμό εμείς οι ίδιοι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για την περιοχή μας. Στοίχημά μας εν προκειμένω είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που έχουν πραγματικό αντίκρισμα για τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Περιφέρειάς μας αποτελεί ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο. 

Το προηγούμενο διάστημα παρουσιάσαμε το Σχέδιο της Διοίκησής μας για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για 334 έργα και δράσεις, όλα πλήρως κοστολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα οποία έχουμε δρομολογήσει. 

Ορισμένοι από τους βασικούς άξονες του Σχεδίου μας είναι οι παρακάτω:

  1. Στήριξη της επιχειρηματικότητας
    Πιστεύουμε βαθιά ότι η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.
    Για αυτό διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για επενδυτικά σχέδια έρευνας και καινοτομίας, για ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων, για ίδρυση νέων επιχειρήσεων, για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις καθώς και για επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού.
  2. Ανάπτυξη του τουρισμού
    Σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική τουριστικής προβολής για τα επόμενα 3 χρόνια, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους και χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και δικτύωσης.
    Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τα μνημεία της Περιφέρειάς μας δημιουργώντας μια πολιτιστική διαδρομή κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, του δρόμου που για 2.000 χρόνια περνούσε από την περιοχή μας και ένωνε τη Δύση με την Ανατολή. 
    Ταυτόχρονα, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό περιβάλλον σχεδιάζοντας έργα και παρεμβάσεις στην οροσειρά της Ροδόπης και στη ζώνη του ποταμού Νέστου.
  3. Επενδύσεις στην ενέργεια
    Επεκτείνουμε κατά 500 χιλιόμετρα το δίκτυο φυσικού αερίου προκειμένου νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια σε 6 πόλεις -Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα- να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προςτο περιβάλλον ενέργεια.
    Παράλληλα, επενδύουμε και στα πλούσια γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειάς μας με τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
  4. Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα
    Διαθέτουμε πόρους για μελέτες και έργα για αναδασμούς, για αρδευτικά δίκτυα, για φράγματα, για γεωτρήσεις, για ταμιευτήρες, για αγροτικό εξηλεκτρισμό, για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για την στήριξη της κτηνοτροφίας κ.ά. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
  5. Έργα υποδομών
    Πρόκειται για έργα τα οποία είτε κατασκευάζουμε είτε χρηματοδοτούμε στις οδικές μεταφορές, στον αγροτικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ύδρευση, στην αποχέτευση κ.ά.
    Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει σε δύο σημαντικά έργα στον τομέα των οδικών μεταφορών τα οποία δρομολογήσαμε: τον αυτοκινητόδρομο Δράμα – Καβάλα, που θα άρει την απομόνωση της Δράμας, και τον δρόμο Μαρώνεια – Παραλία Πετρωτών, που θα ενοποιήσει το παραλιακό μέτωπο Ροδόπης και Έβρου.
  6. Έργα που διεκδικούμε από την κυβέρνηση
    Παράλληλα, προτείνουμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα. Αφενός, έργα υποδομών στον τομέα των μεταφορών (οδικοί άξονες, λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο, πύλες εισόδου στη χώρα) για την αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης, αφετέρου έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα (αρδευτικά δίκτυα, φράγματα).
    Με τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, καθώς επίσης με την πολιτική μας για την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, εργαζόμαστε για μια Περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη. Που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματά της και θα κάνει σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη και την ευημερία.