Skip to main content

Κύκλωμα διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών σε Λέσβο-Σάμο

Στα ίχνη μεγάλου οργανωμένου κυκλώματος που διευκόλυνε συστηματικά την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική Επικράτεια έφθασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, μετά από πολύμηνη έρευνα.

Ήδη ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή συνολικά 30 ατόμων, έξι Ελλήνων και 24 αλλοδαπών, που είναι όλοι τους μέλη Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.). 

Τρεις από τους εμπλεκόμενους συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης, οι δύο (αλλοδαποί) στις 21 Αυγούστου κι ο τρίτος (Έλληνας) σήμερα το πρωί.

Η υπόθεση άρχισε να έρχεται στο φως από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο αλλοδαπών, μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, για πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία και παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων ναυτικού τύπου.

Οι δύο αλλοδαποί είχαν εντοπιστεί στη Μυτιλήνη, να επιβαίνουν σε όχημα, τύπου τζιπ, το οποίο κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας έφερε επικολλημένες πλαστές πινακίδες, στρατιωτικού τύπου, με εθνόσημο.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση της εν λόγω πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε, η συγκεκριμένη ΜΚΟ, τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από τη λειτουργία της ως Μ.Κ.Ο., παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).

Στην πράξη, οι εμπλεκόμενοι, συμμετέχοντας σε κλειστές-κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές.

Ανάλογες πληροφορίες συνέλλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα, Frontex κλπ), καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κλπ).

Οι πληροφορίες αφορούσαν, κυρίως,

  • Tους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος).

  • Τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσής τους σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.

  • Τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά τη διάρκεια της πλεύσης των λέμβων και

  • Τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).

Για τις πληροφορίες αυτές δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν, λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς οργανώσεις, συμμετείχαν σε άτυπο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων σχετικά με τις πολυάριθμες αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, χωρίς το σχέδιο αυτό να έχει γνωστοποιηθεί και εγκριθεί αυτό από τις αρμόδιες Αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το χρονικό διάστημα από 09-12-2017 έως 09-02-2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε δεκάδες περιπτώσεις, ανέμεναν συστηματικά και οργανωμένα την άφιξη λέμβων με παράτυπους αλλοδαπούς, χρησιμοποιώντας το όχημα με τις πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Από την παράνομη δράση της η εγκληματική αυτή οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά -κατά περίπτωση- στα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κυρία ανάκριση.

Η αστυνομική έρευνα διενεργήθηκε με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και τη συνεργασία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ώστε να προσδιοριστούν όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

naftemporiki.gr