Skip to main content

Γερμανία: Το SPD συζητά το ενδεχόμενο διαγραφής του Σρέντερ

Στελέχη του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), της μείζονος παράταξης του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, άρχισαν επισήμως να εξετάζουν χθες το ενδεχόμενο να διαγραφεί από το κόμμα ο πρώην καγκελάριος (1998-2005) Γκέρχαρντ Σρέντερ, που έχει περιπέσει σε δυσμένεια και προκαλεί ολοένα εντονότερη δυσαρέσκεια στο Βερολίνο, ιδίως λόγω των σχέσεών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα στο Ανόβερο. Ο Κριστόφ Ματέρνε, στέλεχος του SPD, διευκρίνισε ότι έχουν παραληφθεί 17 προτάσεις διαγραφής που εκπληρώνουν τις τυπικές προϋποθέσεις. Μερικές ώρες αργότερα, άλλο στέλεχος της παράταξης είπε πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Τριμελής επιτροπή θα διεξαγάγει εσωκομματικές διαβουλεύσεις και η απόφαση θα πρέπει να αναμένεται εντός τριών εβδομάδων, πρόσθεσε.

Αφού ληφθεί η απόφαση, τα μέρη θα έχουν δύο εβδομάδες στη διάθεσή τους για να προβάλουν ένσταση.

Πάντως η διαγραφή του πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θεωρείται μάλλον απίθανη, για νομικούς λόγους.

Ο κ. Σρέντερ έχει γίνει –ειδικά φέτος– στόχος σφοδρών επικρίσεων στη Γερμανία, διότι κατείχε για χρόνια κορυφαίες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας, συνεχίζει τις επαφές με τον κ. Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει προσωπικό του φίλο, παρά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, καθώς και διότι δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, παρά τις έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν. Η στάση του κ. Σρέντερ φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον νυν καγκελάριο του SPD, Όλαφ Σολτς.

Τον Μάιο, ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος εντέλει ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη θέση που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft και απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση στο ΔΣ της Gazprom. Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Σρέντερ τόνιζε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι δεν έχει καμία πρόθεση να απεμπολήσει «τις ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται για συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν». Πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στην Ουκρανία και διερωτήθηκε γιατί δίνεται τόση έμφαση στις προμήθειες όπλων στο Κίεβο. Ο πόλεμος «μπορεί να τελειώσει μόνο με διπλωματικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa