Skip to main content

Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 
[email protected]

Ασφαλώς και ο τίτλος του άρθρου είναι ένα «δάνειο» από το υπέροχο θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο. Μπορεί να αναφερόταν σε μια άλλη εποχή, μιας και πρωτοπαίχτηκε το μακρινό 1917,  όμως είναι τόσο, μα τόσο επίκαιρο. Άλλωστε οι πρωταγωνιστές του δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη, για τις αντιφατικές ιστορίες τους.

Ό,τι ακριβώς γίνεται δηλαδή,  στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ. «Ένα τσουβάλι» τα προβλήματα, αλλά εκείνοι δίνουν βραβεία! Ένα μάτσο τα λάθη στις νέες απονομές των συντάξεων, αλλά εκεί στην Σταδίου 29 πανηγυρίζουν με διαρροές περί 35.000 αιτήσεων που θα ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα και άλλων τόσων τον μεθεπόμενο, για να ξεστοκάρουμε, επιτέλους! Αλήθεια, πόσο επίκαιρο το έργο του Πιραντέλλο…

Υπάρχουν περιπτώσεις «νέων» συνταξιούχων, που έχουν χάσει από 300 έως και 750 ευρώ το μήνα, σε σχέση με την σύνταξη που περίμεναν. Όμως η σύνταξή τους εκδόθηκε, ας μην έχουν παράπονο! Προφανώς, θα πρέπει να υποβάλλουν ένσταση, η οποία θα εξεταστεί εντός τριών μηνών, το λιγότερο. Μετά, βλέπουμε. Άλλωστε, υπάρχει το περιθώριο (εκ του νόμου) για να γίνει ο οριστικός έλεγχος της σύνταξης και να διορθωθούν τα όποια λάθη,  που μπορεί να φτάσει έως και τα 5 έτη, για τις fast track διαδικασίες. Όλα τακτοποιημένα!

Από την άλλη πλευρά, τα δικηγορικά γραφεία δέχονται ήδη τους πρώτους αγανακτισμένους πολίτες. Η διαδικασία είναι γνωστή και το έργο «χιλιοπαιγμένο». Εν αρχή είναι τα εξώδικα, μετά οι αγωγές και μετά η… υπομονή. Σαν και αυτή που κάνουν, ας πούμε, οι 85.000 δικαιούχοι της προσαύξησης λόγω παράλληλης ασφάλισης, που περιμένουν έως και 6 χρόνια για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται, αλλά μάταια. Στο φινάλε, για όλα φταίνε οι… προηγούμενοι. Άρα, οι τωρινοί έχουν λύσει τα προβλήματά τους, με το κοινό, με τους «πελάτες τους», μέχρι να γίνουν και εκείνοι… προηγούμενοι. Έως τότε, θα μπορούν με ευκολία να μετρούν καταγεγραμμένες αιτήσεις απονομής συντάξεων και να «πανηγυρίζουν» για την επιτυχία τους. Το αποτέλεσμα αυτής, θα το καρπωθεί ο… επόμενος. Και πάλι απ’ την αρχή.

Ωραίες θεατρικές παραστάσεις ανεβάζουν στο υπουργείο Εργασίας. Πραγματικά αριστουργήματα. Επιπέδου τραγωδίας. Μόνο που έχουν ξεχάσει  ότι στα βασικά «μηνύματα» τέτοιων παραστάσεων, υπάρχει η Ύβρις. Η οποία συνοδεύεται από την Νέμεσις…

ΥΓ: Αλήθεια, εκεί στην Πάτρα, όλα καλά; Μαθαίνουμε για… επιθεωρήσεις και για εσωτερικούς ελέγχους και για διασπάθιση αρκετών χιλιάδων ευρώ. Έχουν κάτι να πουν για το… θεματάκι αυτό στον 8ο όροφο της Σταδίου 29, ή παραπέμπουν σε άλλο κτίριο προς τα νότια προάστια για να αναληφθούν οι όποιες ευθύνες; Μακριά από εμάς οι σκέψεις περί κουκουλώματος.