Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης στη «Ν»: Χρηματοδοτική «ασπίδα» στην αύξηση των επιτοκίων

Από την έντυπη έκδοση

Των Πλάτωνα Τσούλου και Σταμάτη Ζησίμου

Τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων, εξετάζει το ΥΠΑΝ, όπως αποκάλυψε με συνέντευξή του στη «Ν» ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γεωργιάδης προαναγγέλλει την «άφιξη» δύο μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας και εμφανίζεται βέβαιος ότι το τρέχον έτος το συνολικό ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων θα ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ. Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η λογική θα επικρατήσει», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «αν η Τουρκία αμφισβητήσει ένα εκατοστό εθνικού εδάφους, θα έχουμε σύγκρουση».

Κύριε υπουργέ, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 11%, η ακρίβεια είναι περισσότερο από αισθητή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ποια μέτρα θα λάβετε;

«Τα μέτρα δεν μπορώ να σας τα πω εγώ, γιατί είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν πολύ σύντομα ανακοινώσεις, ίσως και την άλλη εβδομάδα, όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες τη χρηματική ενίσχυση που θα δώσει για το θέμα των καυσίμων εν όψει θέρους».

Δεν θα συμπεριληφθούν τα τρόφιμα;

«Οι ανακοινώσεις θα αφορούν τα καύσιμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη παρέμβαση σε όλη την Ε.Ε. στο ρεύμα και θα κάνουμε και μια μεγάλη παρέμβαση στα καύσιμα. Να θυμόμαστε πάντα ότι οι πόροι του κράτους δεν είναι απεριόριστοι. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, είναι ένα κομμάτι ανησυχίας και ασφαλώς το ΥΠΟΙΚ εξετάζει σενάρια και για τα τρόφιμα, κυρίως όσον αφορά τον ΦΠΑ αυτών. Όμως δεν είναι της παρούσης. Αν η οικονομία μας πάει τόσο καλά όσο πηγαίνει και τους επόμενους μήνες, θα δημιουργηθούν και νέα δημοσιονομικά περιθώρια».

Η ρύθμιση για το πλαφόν στο κέρδος που έχετε εισαγάγει, λειτουργεί;

«Σαφώς και λειτουργεί, και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις καταλογίζονται πρόστιμα».

Θα λάβετε και κάποιο άλλο μέτρο προς την ίδια κατεύθυνση;

«Υπό έκτακτες συνθήκες λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δεν είναι ότι μας αρέσουν, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι. Πάντως, δεν πρόκειται για ιδεολογικούς λόγους να διστάσουμε να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει. Αυτό να επισημανθεί. Το πλαφόν, ας πούμε, είναι κατά της δικής μας ιδεολογίας, το πήραμε ως μέτρο. Όσο κρατάει ο πόλεμος θα υπάρχει πλαφόν στο κέρδος. Η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό ομαλές συνθήκες σε συνθήκες πολέμου».

Εξετάζετε το ενδεχόμενο να βάλετε και ανώτατη τιμή πώλησης σε κάποια προϊόντα;

«Ανώτατη τιμή δεν θα βάλουμε ποτέ, όχι. Η ανώτατη τιμή είναι ανοησία. Διότι ανώτατη τιμή σημαίνει να έχεις άδεια ράφια και μαύρη αγορά. Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλεις διατίμηση και να επιβιώσει η οικονομία. Εμείς το έχουμε κάνει πολύ σοφά, έχουμε βάλει πλαφόν στο κέρδος. Δεν λέμε σε κανέναν να πουλάει με ζημία, ακριβώς για να μη δημιουργηθεί μαύρη αγορά και να μη δημιουργηθεί έλλειψη. Δεν λέμε σε κάποιον εισαγωγέα θα πάθεις ζημιά, λέμε θα βγάλεις κέρδος. Απλώς δεν θα βγάλεις περισσότερο κέρδος από όσο έβγαζες πριν από τον πόλεμο. Αυτή είναι η λογική».

Πάντως, υπουργέ, πολύ μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία είναι η αύξηση των επιτοκίων. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

«Ακούστε, σίγουρα θα σκεφτούμε διάφορα εργαλεία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και την αγορά, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε: η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια φάση υψηλών επιτοκίων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όλοι οι επενδυτές, γιατί είναι αναπόφευκτο, μια πραγματικότητα που έφερε ο πόλεμος».

Πριν από λίγο καιρό θέσατε σε λειτουργία και την πλατφόρμα καταγραφής των αποθεμάτων των προϊόντων που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για πόσο καιρό διαρκούν τα αποθέματα;

«Έχουμε μεγάλη επάρκεια, δεν τίθεται θέμα έλλειψης σε κανένα προϊόν. Τα υφιστάμενα αποθέματα αρκούν για ένα χρόνο».

Είσθε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για τις επενδύσεις. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα;

«Αρκεί να σας πως ότι το 2021 είχαμε ρεκόρ 28-30 χρόνων περίπου και το 2022 πάμε για ακόμα καλύτερα. Έχουμε ασταμάτητα νέες επενδύσεις, σχεδόν σε όλους τους τομείς. ΑΠΕ, logistics κ.λπ.».

Σωρευτικά, μέσα στον χρόνο, αυτές οι νέες επενδύσεις τι κεφάλαια φέρνουν στη χώρα;

«Πέρυσι ήμασταν 5,5 δισ., φέτος θα είμαστε παραπάνω, μπορεί να φτάσουμε τα 7 δισ.».

Οπότε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λειτουργεί ανασταλτικά…

«Δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου, διότι όσον αφορά τις επενδύσεις του small logistics τα αγροτικά και τα λοιπά όλες τρέχουν κανονικά. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ήρθαν περισσότερες από πριν. Δηλαδή, τώρα οι ΑΠΕ γίνονται πολύ πιο επικερδείς ως επένδυση».

Οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας επαφές ήταν με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Βγήκε κάποιο θετικό αποτέλεσμα;

«Αρκεί να σας πω ότι εδώ στην Αθήνα έγιναν 162 Β2Β συναντήσεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και υπεγράφησαν 36 συμφωνίες. Πάνε πάρα πολύ καλά αυτά τα ταξίδια και θα έχουμε την άλλη εβδομάδα πάλι εδώ αντιπροσωπείες από τα ΗΑΕ».

Να αναμένουμε κάποια εμβληματική επένδυση που θα κάνει τη διαφορά;

«Είναι καθ’ οδόν δύο πολύ μεγάλες επενδύσεις».

Προελεύσεως;

«Η αγαπημένη μας χώρα στις επενδύσεις είναι οι ΗΠΑ».

Σταδιακά θα εκλείψουν οι τουρκικές προκλήσεις

Φοβάστε για κάποιο θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι;

«Η λογική λέει όχι. Κατ’ αρχάς, δεν φοβάμαι απολύτως τίποτα. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη και αν τυχόν η Τουρκία προκαλούσε την Ελλάδα, θα το μετάνιωνε πάρα πολύ πικρά. Αυτό δεν το λέω με διάθεση πολεμική. Το αντίθετο. Εγώ θέλω ηρεμία και ησυχία, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πλήρη υπεροπλία στον αέρα και πολύ καλές διεθνείς συμμαχίες. Και θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Αν η Τουρκία αμφισβητήσει ένα εκατοστό εθνικού εδάφους, θα έχουμε σύγκρουση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να δεχθεί καμιά αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας από κανέναν, ποτέ. Και καλό είναι αυτό οι Τούρκοι να το ξέρουνε. Δεν υπάρχει περίπτωση απλώς να γίνει κάτι. Εάν αμφισβητηθεί η εθνική μας κυριαρχία, θα υπερασπιστούμε το πάτριον έδαφος. Είναι τόσο απλό. Προτιμούμε, όμως, να μη χρειαστεί τίποτα τέτοιο. Θέλω να πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει και αυτά σιγά σιγά θα εκλείψουν. Δεν συμφέρουν ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία».